Opera teologică a Papei Benedict XVI, comentată de filosoful Andrei Marga

Opera teologică a Papei Benedict XVI, comentată de filosoful Andrei Marga
Rectorul Universităţii “Babeş-Bolyai” şi-a lansat ieri volumul “Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger”, prima monografie românească despre doctrina Sfântului Părinte.

 “Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger”, de Andrei Marga, este primul studiu publicat în România despre doctrina unuia dintre cei mai importanţi gânditori ai lumii contemporane. Volumul, apărut la Editura Eikon, a fost lansat ieri, la Colegiul Academic din Cluj, în prezenţa a peste 150 de universitari, teologi, scriitori, jurnalişti şi studenţi ai Universităţii “Babeş-Bolyai”.

 

Cartea va fi distribuită din 22 martie, timp de o săptămână, cu ZIUA de CLUJ la un preţ promoţional. Preocuparea lui Andrei Marga pentru teologie nu este nouă, ci datează încă din 2003, după cum a remarcat unul dintre prezentatorii cărţii, filosoful Vasile Muscă. “Opera Papei îl preocupa de mult pe Andrei Marga, de altfel, el coordonează traducerile din opera Sfântului Părinte”, a precizat Muscă, definind şi coordonatele monografiei. La baza acesteia ar sta conceptul conform căruia “reintroducerea absolutului e singura formulă de eliminare a relativismului lumii contemporane”, a sintetizat vorbitorul.

 

Andrei Marga încearcă prin această monografie să redea publicului portretul teologic şi filosofic complet al lui Joseph Ratzinger, unul dintre gânditorii marcanţi ai spaţiului creştin, devenit din 2005 Papa Benedict al XVI-lea. Pus la curent cu dezbaterile teologice şi filosofice mondiale, autorul aduce în discuţie elemente mai puţin familiare publicului despre biografia ştiinţifică a fostului preot, arhiepiscop şi cardinal Ratzinger, socotit drept un spirit critic şi uneori nonconformist al Bisericii Catolice. Andrei Marga îl plasează printre “înnoitorii scenei teologice mondiale”, care a contribuit la schimbările din teologia postbelică, precum “asumarea crizei valorilor” sau “noua interacţiune cu ştiinţele şi filosofia”.

 

De altfel, ca un filosof raţionalist, cum remarca Vasile Muscă, profesorul Marga se apropie de opera Papei Benedict mai ales din perspectiva impactului acesteia cu realităţile lumii de astăzi, caracterizată de criza valorilor morale şi de “relativism”, adică de nesiguranţa individului şi a comunităţii.

 

Studiul abordează însă toate direcţiile de manifestare a operei analizate, de la lucrările de teologie pură, dedicate conceptului divinităţii ori Bisericii ca instituţie divină, la cele care iau în discuţie teme provocatoare cu care se confruntă azi lumea creştină. Jospeh Ratzinger a scris despre Conciliul Vatican II, care a “revoluţionat”, într-un anume sens, dogma Bisericii Catolice, prin adaptarea ei la realităţile contemporane. Joseph Ratzinger, arată în monografia sa Andrei Marga, a fost unul dintre participanţii activi la dezbaterile care au marcat teologia creştină în ultimele decenii.

 

Volumul “Absolutul astăzi” trece în revistă teme dintre cele mai diverse: “Politică şi mântuire”, “Viitorul ecumenismului” sau “Criza actuală a Europei”. Două capitole complementare sintetizează, în monografia lui Andrei Marga, doctrina Papei Benedict: “dictatura relativismului”,  care ameninţă sistemele de valori morale, poate fi înlăturată prin “revenirea la absolut”, la divinitate şi valorile creştine.

 

“Să instituim o tradiţie la Cluj”

 

Filosoful Andrei Marga a ţinut să mulţumească în cadrul lansării de ieri atât cotidianului ZIUA de CLUJ, pentru că a publicat fragmente din volum, cât şi Editurii Eikon, unde a apărut monografia sa.

 

“Am fost întrebat de ce scriu la un ziar tânăr şi de ce public la edituri mai noi, nu la altele mai mari şi mai vechi. Eu cred că doar acordând credit unei edituri ca Eikon şi unui ziar ca ZIUA de CLUJ putem institui o tradiţie la Cluj”, a spus Andrei Marga.

Comenteaza