Update Organizatorii Untold şi Electric Castle, foc şi pară pe ministrul Culturii. "Noi nu am cerut anularea, ci clarificări"

Organizatorii Untold şi Electric Castle, foc şi pară pe ministrul Culturii. "Noi nu am cerut anularea, ci clarificări"

Organizatorii marilor festivaluri clujene spun că nu au cerut anularea evenimentelor. Ei au cerut să ştie dacă pot să-şi organizeze sau nu evenimentele. Iar dacă pot să le organizeze, în ce condiţii. 

Miercuri seara, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu afirma că "organizatorii de mari festivaluri ne-au solicitat insistent să emitem noi un act normativ prin care să anunţăm că nu mai sunt permise organizarea de evenimente cu participare de peste 1.000 de persoane cel puţin până la 1 septembrie, pentru că asta i-ar ajuta pe ei în rezilierea contractelor."
 
Bogdan Gheorghiu a mai spus că cei care au cumpărat deja bilete nu vor primi banii înapoi, ci se vor căuta alte soluţii. "Acele bilete îşi păstrează valabilitatea până la următorul spectacol. Dacă respectivul nu doreşte să meargă la următorul spectacol se analizează posibilitiatea transformării biletelor în vouchere cu care să se poată participa la un alt eveniment cultural", a mai spus ministrul.

Ulterior acestor declaraţii, organizatorii marilor festivaluri din Cluj s-au arătat foc şi pară pe spusele ministrului şi au negat faptul că au cerut anularea evenimentelor în acest an. 

"Nu, organizatorii Electric Castle şi Untold nu au cerut anularea festivalurilor. Au cerut claritate şi să ştie dacă pot să-şi organizeze sau nu evenimentele. Iar dacă pot să le organizeze, în ce conditii. Sau dacă nu pot să le organizeze, să existe un cadru legal pentru asta. Sunt nişte lămuriri pe care le cerem din luna martie, timp în care am încercat să le explicăm autorităţilor că industria noastră nu poate funcţiona din 30 in 30 de zile. Lămuririle respective ajută întreaga industrie de evenimente din Romania, nu doar pe EC sau Untold", a declarat Andi Vanca, head of communication la Electric Castle.

"Am terminat ziua de ieri cu clarificări, încep ziua de azi cu clarificări pe la radio şi tv... Las şi aici clarificările, pentru prietenii ce ştiu că aveţi încredere în noi. So, cam cum am putea noi să solicităm autorităţilor anularea festivalurilor?! Noi care lucrăm 360 de zile pe an pentru 4 zile de festival x2 ? Credeţi că există cineva care să îşi dorească mai mult decât noi organizarea festivalurilor? Ceea ce am cerut autorităţilor, înă din luna martie când ne-am arătat sprijinul în bătălia cu Covid, din proprie iniţiativă, a fost clarificarea situaţiei noastre ca industrie: vom putea sau nu vom putea organiza evenimente mari în aceasta vară/an. De fiecare data ni s-a explicat că trebuie sa avem răbdare, să urmarim evoluţia. Lucru pe care l-am făcut. Ba mai mult i-am îndrumat ţi pe fanii noştri să respecte toate indicaţiile autorităţilor, să fie înţelegători şi să aibă răbdare că lucruile se vor clarifica. Când am văzut că claritatea întârzie, am luat initiaţiva ştiind că avem o datorie faţă de fanii care au cumpărat bilete şi care nu ştiu ce se va intampla în acest an, şi le-am dat garanţia că pot veni la una din următoarele ediţii, indiferent de ce se va întâmpla în acest an. Deci, noi am făcut ceea ce a depins de noi: am ascultat, ne-am implicat, am îndrumat, am luat decizii care să îi protejeze pe fanii noştri. Dar mai departe avem nevoie de clarificări din partea autorităţilor. Şi nu e vorba doar de noi, UNTOLD şi Neversea. E vorba de toate evenimente din aceasta vară, fie ca vorbim de Electric Castle, de Tiff, Jazz in the Park, Street Food Festival, concerte, toată lumea are nevoie de claritate din partea autorităţilor: se pot organiza sau nu se pot organiza? E atâta de simplu! Dacă nu se pot organiza spuneţi-ne clar pe ce perioadă nu se vor putea organiza, fiindcă nici noi nici colegii de breaslă nu putem să ne organizăm activitatea cu decizii asumate pe maxim 30 de zile! Iar dacă se pot organiza, spuneţi-ne în ce conditţi se pot organiza şi apoi lăsaţi-ne pe noi sa decidem dacă, în condiţiile noilor restricţii (gen distanţare socială din 2 in 2 m, maxim 3 oameni care pot forma un grup), putem sau nu putem crea experienţa de festival pe care o aşteaptă toată lumea", a declarar şi Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD şi NEVERSEA.

"Încă de la începutul acestei schimbări adusă de pandemie în viețile noastre, atât eu cât și colegii de breaslă suntem într-un continuă dezbatere cu privire la ce vom putea face anul acesta. Și ce am învățat este că nimic nu e mai frustrant decât să nu ai un răspuns. Accept cu mintea deschisă să nu fac niciun eveniment anul acesta, dacă asta contribuie la siguranța publicului. Dar măcar să știu. E frustrant să nu poți da un răspuns colegilor legat de ce avem de lucru. E frustrant să nu poți să vezi vreun orizont mai îndepărtat de o lună. E frustrant să nu știi dacă să te apuci de altceva sau să mai stai în gardă și speri. Până să ne batem capul din ce producem un venit, noi nici nu știm ce avem voie și ce nu în acest an. Jucăm de două luni un joc dur, la care noi încă nu-i știm regulile. Nu am cerut să fim anulați, ci am cerut predictibilitate și niște măsuri clare. Dacă le avem, atunci fiecare din noi va putea lua cele mai bune și responsabile decizii. Fiindcă vă asigur de un lucru: oricât de tare ne-am dori să lucrăm, niciun organizator serios de evenimente nu se va juca cu siguranța publicului pentru care trudește un an. Atâta tot", spune şi Alin Vaida, director Jazz in the Park. 

"Hotărîrea de Guvern privind starea de alertă a fost amendată, pe alocuri, de către comisiile juridice ale Parlamentului. Amendamentul privind posibilitatea organizării evenimentelor drive-in a căzut la vot, nu a fost susținut de către PSD și PNL dar, în schimb, a fost votat un alt amendament care prevede că: „Activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, inclusiv organizații de drept privat, precum și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri”. Asta înseamnă că anumite evenimente culturale de tip proiecții de film (sau altele) care se desfășoară în aer liber și respectă normele de distanțare socială deja cunoscute de toată lumea, vor putea fi organizate. Să sperăm că plenul Parlamentului va vota această formă a HG-ului și poate vor mai reveni și asupra drive-in-ului. Mi-e limpede că. în fapt, nu se cunoaște ce presupune organizarea unui astfel de event și politicienii s-au speriat degeaba. Partea bună e că în 5 zile trebuie concepute norme de desfășurare ale acestor evenimente și lucrurile vor fi mai clare pentru cei care sunt implicați în evenimente/filmări și nu numai", a arătat şi Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF. 


UNTOLD 2019 - Peste 372.000 de participanţi au fost prezenţi în cele patru zile ale festivalului Untold din Cluj-Napoca, cei mai mulţi fiind înregistraţi în ultima zi, când pe scena principală a urcat invitatul special al ediţiei a 5-a, artistul britanic Robbie Williams. Printre artiştii prezenţi la ediţia a 5-a a festivalului s-au mai numărat 3 Are Legend – Dimitri Vegas&Like Mike şi Steve Aoki, artistul britanic James Arthur, DJ-ul german Tujamo, DJ-ul olandez Armin van Buuren, Manuel Riva, Mike Perry, Ofenbach, Bastille, Danny Avila & Flying Steps, Don Diablo şi Fedde Le Grand.

Electric Castle 2019 - La ediția din anul 2019 au participat peste 230.000 de persoane, iar 15.000 dintre acestea au ales să stea în zona de camping. Printre trupele ce au urcat pe scena festivalului s-au numărat Florence and the Machine, 30 Seconds to Mars, Bring Me The Horizon, Limp Bizkit, Mono, Tommy Cash.

Jazz in the Park 2019 - Festivalul a înregistrat un record de audiență chiar din ziua deschiderii, când peste 26.000 de persoane au umplut parcul pe întreaga perioadă a zilei și mai mult de 8.000 de oameni au urmărit cu entuziasm concertul susținut pe scena principală de basistul Marcus Miller (US). Pe întreaga durată a festivalului, mai bine de 100.000 de persoane au participat atât la concertele de jazz, cât și la diferitele activități pregătite de organizatori și partenerii acestora în întreg parcul.

Un alt record înregistrat la această ediție a Jazz in the Park este legat și de cumpărarea biletelor neobligatorii pentru Fondul Jazz in the Park. Peste 4.000 de persoane au donat 18.000 euro pentru finanțarea celor trei proiecte culturale. Ediția s-a putut lăuda cu un lineup de excepție, iar publicul venit în Parcul Central s-a bucurat de concertele trupelor Ghost-Note (US), Delvon Lamarr Organ Trio (US), Judith Hill (US), Shai Maestro Trio (IL), Chassol (FR), Tiny Fingers (IL), Festen (FR), Ours Samplus (FR), Hristo Yostov: Jazz Cats (BG), Malox (IL) și Kosmic Blues (RO).

TIFF 2019 - Cel mai mare eveniment din România dedicat filmului și industriei cinematografice a atras, între 31 mai și 9 iunie, la Cluj, peste 130.000 de participanți. Recordul de bilete vândute stabilit anul trecut a fost menținut:  95.000 de bilete, chiar dacă festivalul a continuat să ofere, și la această ediție, zeci de evenimente la care accesul publicului este liber. Printre evenimentele speciale care au înregistrat cele mai mari încasări s-a numărat Gala de decernare a Trofeului Transilvania pentru întreaga contribuție adusa cinematografiei mondiale, în cadrul căreia actorul Nicolas Cage a urmărit thrillerul Face/Off alături de spectatorii veniți să-l vadă la Casa de Cultură a Studenților.

Comenteaza