Paprikajancsi și Rățușca cea urâtă, eroii spectacolele din weekend la Teatrul „Puck”

Paprikajancsi și Rățușca cea urâtă, eroii spectacolele din weekend la Teatrul „Puck”

Micii spectatori clujeni sunt așteptați la sfârșitul acestei săptămâni la Teatrul de Păpuși „Puck” cu două spectacole foarte apreciate de-a lungul generațiilor.

„Aventurile lui Paprikajancsi”/„Paprikajancsi kalandjai” este un spectacol inspirat din povești tradiționale maghiare, a cărui premieră a avut loc în 5 februarie 2018, la aniversarea a 68 de ani de la înființarea Teatrului de Păpuși „Puck”. Dramatizarea este semnată de Demeter Ferencz, iar regia de Vadas László.

Eroul Paprikajancsi e faimos pentru curajul, îndemânarea și istețimea lui, avantaje cu care ajunge să îl învingă chiar și pe Diavol. E un personaj foarte popular, asemenea lui Vitez Laszlo, iar în acest spectacol are de-a face cu o provocare nemaiauzită: să comunice cu ipostazele complexe ale Femeii din Secuime, un alt personaj al piesei, cu limbajul ei aparte. Este prin excelență un spectacol de bâlci, cu aventură și umor. Cei doi actori din distribuție (György László și Giriti Réka) interpretează peste 10 roluri. Păpușile au fost realizate de György László și Szabó Tünde.

Spectacolul este realizat de Asociația „Simeon” din Cluj-Napoca și de Teatrul de Păpuși „Puck”, cu sprijin financiar din partea Fundației „Bethlen Gábor” din Ungaria. Spectacolul se joacă în limba maghiară și este programat pentru sâmbătă, 17 noiembrie, de la ora 11. Vârsta minimă recomandată este de trei ani.

Duminică, 18 noiembrie, de la orele 11 și 12.39, pe scena Teatrului „Puck” se va juca „Rățușca cea urâtă”, fermecătoarea poveste a lui Hans Christian Andersen despre puiul de lebădă care vine pe lume în cuibul unei rațe domestic.

Este o versiune adaptată de Ovidiu Pecican şi pusă în scenă de regizoarea Varga Ibolya, a cârui premieră a avut loc loc în  2015. La scurtă vreme, acesta a fost distins cu premiul de excelență pentru acuratețea scenografică în cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls din București.

Drumul personajului trece prin iazuri şi păduri, spre mlaştini şi sălbăticie unde va întâlni fiinţe cuvântătoare şi necuvântătoare, dar nimeni nu va vedea, nu va recunoaşte în bobocul solitar şi ciudat, cu penajul gri, cu capul mare şi ciocul negru, magnifica pasăre din poveştile cu elfi: lebăda. „Promisiunea mult aşteptată a metamorfozării se împlineşte sub taina iernii: în oglinda apelor de primăvară şi sub privirea semenilor săi, răţuşca cea urâtă îşi dezvăluie chipul şi adevărata sa natură. Lebăda cea tânără devine reprezentarea frumuseţii absolute, transfigurată de nobleţea suferinţei. Memoria penajului gri, memoria răţuştii urâte, e tributul plătit unui vis împlinit, care şi el pare la fel de trecător precum clipele de coşmar : Pe vremea când eram o răţuşcă urâtă nici în vis nu m-aş fi gândit la atâta fericire!”, precizează regizoarea.

Scenografia spectacolului îi aparţine lui Epaminonda Tiotiu, iar muzica a fost compusă de Venczel Péter. Asistent de regie este Angelica Pamfilie. Din distribuţie fac parte actorii Ramona Atănăsoaie, Frunzina Anghel, Angelica Pamfilie, Andreea Bolovan, Ionuț Constantinescu, Adina Ungur, Călin Mureșan și Andra Ștefan. Spectacolul se joacă în limba română, iar vârsta minimă recomandată pentru vizionare este de patru ani.

 

Etichete
Comenteaza