Parfum de carte veche la Cluj

Parfum de carte veche la Cluj
Sute de cărţi şi calendare vechi, diplome regale şi ziare interbelice au putut fi admirate la ediţia a doua a Târgului de Carte Veche de la Casa Municipală de Cultură.

Autograful lui Mircea Eliade, Biblia editată la Iaşi în 1874, colecţia ziarului “Curierul de Ambele Sexe” sau zeci de ziare interbelice au putut fi admirate ieri, la Casa Municipală de Cultură Cluj, cu ocazia ediţiei a doua a singurului Târg de Carte Veche din România. Organizatorii au fost Ucu Bodiceanu şi Vlad Jucan, doi pasionaţi colecţionari.

 

La târg, au participat anticari renumiţi în zona Clujului, cum ar fi Remus Baciu din Alba Iulia, Mihai Domşa din Cluj, Vlad Jucan, Radu Clichici şi alţii. Una din cele mai vechi cărţi expuse ieri, o adevărată atracţie, a fost Biblia de la Iaşi, din 1847, dar şi diplome ale regilor României, frumos înrămate, dedicate unor ostaşi sau şefi de regimente care au luptat pentru ţară sau au dat dovadă de profesionalism în timpul serviciului militar.

 

De asemenea, oricine putea să cumpere, cu 150 de euro, un volum care avea pe pagina de gardă un autograf original dat de celebrul istoric al religiilor, Mircea Eliade. Parfumul vechilor tiparniţe era dat şi de o serie de tipărituri greu de găsit şi în bibliotecile universitare clujene. Astfel, la 800 de euro se putea cumpăra ediţia legată a celebrei reviste „Curierul de ambe sexe”, al doilea ziar tipărit din România, în 1880 sau colecţia revistei umoristice „Calicul”, cu lucrări grafice de mare efect.

 

„Intenţionez să fac de mai multe ori acest târg de carte veche. Este unul dedicat elitelor, după cum vedeţi, nu e multă lume. Adevăraţii cunoscători vin însă. Pentru ei memoria contează, asta înseamnă să fii colecţionar. Să ai lucuri care odată erau foarte importante, spuneau mult despre vremurile acelea şi în vremurile acelea. De exemplu, cum e  Biblia aceasta sau multe alte volume sau tipărituri”, spune Vlad Jucan, anticar. Cei prezenţi au scos la vânzare şi volume în limba maghiară, germană, cărţi de istorie, de literatură, chiar volume tehnice.

 

Un stand care s-a diferenţiat de celelalte este al colecţionarului Mihai Domşa. Hărţi, vederi foarte vechi, cărţi poştale, ziare din Austro-Ungaria şi diferite volume în limbile română, maghiară şi germană tronau pe o masă lungă. ”De la mine mulţi cumpără ziare vechi. Am colecţii legate şi văd că am vândut destul de bine. Ziarele vechi le dau cu zece lei bucata, opt lei, dar cine cumpără mai multe, le fac reducere. Mă aşteptam la mai multă lume. Unele cărţi le vând cu 10, 30, 50 sau şi cu 200 de euro”, spune Mihai Domşa.

 

 Potrivit lui Dom?a, cel mai de preţ obiect expus la târg este o diplomă cu semnătura regelui Carol I, care costă 1.000 euro, în timp ce cartea cu semnătura lui Eliade e 300 euro. „Mie îmi plac cărţile vechi, sunt interesat de ele. Nu am găsit până acum ceva care să fie demn să cumpăr, dar acum abia am venit. Mai stau şi mai caut”, spune un domn între două vârste. „Mi-am cumpărat două volume de la 1911, de literatură maghiară şi un ziar austro-ungar. în rest, m-am uitat doar. Am cheltuit 200 lei, dar a meritat”, a completat o vizitatoare, Erszebet Koracsony.

 

Cărţi de valoare

 

Potrivit anticarilor prezenţi la târg, cele mai căutate lucrări au fost:

 

1. Autograful lui Carol I (1.000 de euro)

3. “Biblia” editată la Iaşi în 1874 (350 de euro)

4. Colecţia ziarului „Curierul de Ambele Sexe” (800 de euro)

5. “Istoria Românilor” de Nicolae Iorga, din 1920 (150 de euro)

6. Colecţia revistei “Sionul Românesc” (3.500 lei)

7. Autograful lui Mircea Eliade (300 de euro)

Comenteaza