Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa la UBB !

Patriarhul Daniel, Doctor Honoris Causa la UBB !
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel Ciubotea, va primi miercurea viitoare titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) va fi prezent trei zile la Cluj, la evenimentele prilejuite de aniversarea a 90 de ani de la reactivarea Eparhiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului.

"I-am vorbit Preafericitului Daniel de propunerea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa în contextul comemorării a 20 de ani de la relansarea Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj, dar atunci nu s-a putut. În schimb, s-a găsit timpul potrivit acum, în contextul în care va participa la evenimentele prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la reînfiinţarea Arhiepiscopiei", a arătat preotul Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă a Universităţii Babeş-Bolyai, care a făcut propunerea de acordare a titlului respectiv.

Conform decanului facultăţii clujene, motivarea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa patriarhului Daniel Ciubotea are la bază contribuţiile sale la cercetarea teologică, activitatea în cadrul dialogului ecumenic, aportul în relansarea învăţământului teologic ortodox din România, activitatea edilitară în privinţa unor vechi aşezăminte bisericeşti, continuarea unei importante colecţii de scrieri "ale părinţilor şi scriitorilor bisericeşti" şi iniţierea unui proiect de retraducere a tuturor textelor liturgice. Laudatio pentru patriarhul Daniel va fi citit de mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ, care predă la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj materia "Spiritualitate", ce constituie şi tema de cercetare teologică prin care s-a evidenţiat în mod deosebit patriarhul Daniel.

Întâistătătorul BOR va sosi la Cluj luni seară, pentru a participa la aniversarea a 90 de ani de la reactivarea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Evenimentele se vor desfăşura între 3 şi 8 decembrie şi vor avea punctul central marţi, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, când patriarhul Daniel va oficia în catedrala mitropolitană ortodoxă Liturghia arhierească, însoţit de mai mulţi ierarhi din cadrul BOR, conform purtătorului de cuvânt al arhiepiscopiei clujene, preotul Bogdan Ivanov.

 

 

Comenteaza