Patru noi expoziții la Centrul de Interes

Patru noi expoziții la Centrul de Interes

Vernisajul comun al expozițiilor găzduite de Baris, Camera, Sabot şi Spaţiul Intact va avea loc joi, 9 august, începând cu ora 19:00, la Centrul de Interes. De la eveniment nu vor lipsi muzica bună și preparatele street food.

4 expoziții noi la etajul 4

Expoziția ”As far as the eye can see” de la galeria BARIL readuce în atenția publicului picturi semnate de artistul Maxim Liulca. ”Mi-e destul de clar cum trebuie să arate o pictură, am un set anume de preferințe estetice. Nu fac pictură de proces, pictura se dezvoltă în proces pentru un scop final, obiectul. Sunt niște forme care au culori sau culori care au forme, ele au o istorie în estetică, iar în arta occidentală s-au tot schimbat de-a lungul timpului. Nu mă interesează această schimbare pentru că picturile mele nu au ca scop forma și culoarea, eventual doar la nivel fizic, nivel oricum limitat. Există doar niște preferințe legate de exterior, de fizic, și mai există semnătura fiecăruia. Eu mă semnez în limba pe care o cunosc. Semnătura nu poate fi parodică. Ea e și limitată și infinită în același timp: limitată ca secvență a repetiției, infinită datorită existenței acestei repetiții”, susține artistul.

Artist run-space-ul Irinei Dumitrașcu, CAMERA, prezintă expoziția ”Salutări de la Marea Aral” a artistului Gabriel Stoian. Ca individ în societate, artistul oscilează între ficțiune și realitate, iar uneori, pentru a crea, el depășește linia subțire dintre cele două. Prin urmare, el poate călători fără locomoție, doar prin intermediul imaginației sale. Adesea se întâmplă ca în aceste călătorii, pe lângă grădinile frumoase, să întâlnească și locuri întunecate. Pornind de la sfatul amar cu care Voltaire își încheie cartea "Candide" - recunoscând lumea în care trăim ca cea mai bună dintre toate lumile posibile, ar fi trebuit să ne cultivăm mai bine grădinile - Gabriel Stoian se întreabă ce se întâmplă atunci când nu mai facem asta? Răspunsul este cheia prin care pot fi interpretate lucrările de față.

Galeria SABOT continuă programul ”Cluj After-School”, derulat cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca, cu expoziția ”Surface Actually” a tinerei artiste Camilia Filipov. Preocupată deopotrivă de (i)materialitatea picturii și de posibilitatea sculpturii de a exista dincolo de forma așezată în spațiu, chiar în afara formei și a spațiului, artista va prezenta câteva așa-zise "experimente de suprafață". Expoziția se dorește a fi mai degrabă o schiță de atelier decât o lucrare finală.

Tot la etajul 4 al Centrului de Interes, publicul are ocazia să viziteze expoziția ”Form before function”, o serie de obiecte realizate de Radu Abraham ce își propun să creeze o fuziune între artă și design mergând spre o zonă de artă funcțională. Cu o temă opusă  filozifiei “form follows function”, expoziția e formată dintr-o serie de obiecte cu focusul principal pe formă. Având o abordare sculpturală, funcția cade pe plan secundar și devine sugerată de formă, fără ca însă să o dicteze. Expoziția e găzduită de SPAȚIU INTACT. La BAZIS Contemporary rămâne deschisă în continuare expoziția ”OBFUSCATION” a artistului german Markus Butkereit.

3 artiști în rezidență

Asociația Artiștilor din Centrul de Interes și-a extins în această vară programul de rezidențe, invitând trei artiști să lucreze în spațiile dedicate. Artistul francez Henri Lamy a pregătit în perioada iunie-iulie, la ATELIER INTACT, un performance participativ de pictură – capoeira, prezentat la mijlocul lunii iulie în Parcul Armătura. Artista Barbara Navi a fost invitată la BAZIS Project Space să creeze o serie de lucrări noi pentru o viitoare expoziție ce va fi găzduită în același spațiu, la sfârșitul lunii octombrie. Barbara Navi face uz de acumulări iconografice cum ar fi desene, fotografii sau filme scurte, pe care mai apoi le recontextualizează. Prin izolarea elementelor din plan secundar sau chiar terțiar, artista creează mai apoi asocieri fără constrângeri de tip cromatic sau narativ. Artista explorează reacția perplexă în fața unei lumi care a devenit nesigură, confuză și tranzitorie. Spațiul de rezidență al Asociației Artiștilor a devenit temporar atelier de lucru pentru tânărul artist David Fărcaș, care a absolvit recent Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

În data de 9 august, expozițiile vor fi deschise între orele 19:00 – 22:00, urmând ca în perioada 10 august - 8 septembrie să se reia programul obișnuit al Centrului de Interes, de marți până sâmbătă, între 16:00 și 19:00. Intrarea e liberă.

Comenteaza