Perioada interbelică şi comunismul analizate în cadrul unor lansări de carte şi dezbateri la Cluj

Perioada interbelică şi comunismul analizate în cadrul unor lansări de carte şi dezbateri la Cluj
O carte despre un mare scriitor interbelic, o discuţie despre televiziune în comunism, o întâlnire a unui premiat al Academiei cu cititorii săi şi un autor din Mauritius cu o carte în franceză sunt câteva din atracţiile culturale de joi şi vineri pentru cititorii clujeni.

O carte despre un mare scriitor interbelic, o discuţie despre televiziune în comunism, o întâlnire a unui premiat al Academiei cu cititorii săi şi un autor din Mauritius cu o carte în franceză sunt câteva din atracţiile culturale de joi şi vineri pentru cititorii clujeni.

Astfel, editura Eikon Cluj lansează joi, de la ora 12.00, la sediul Uniunii Scriitorilor, volumul „Un greier pentru clasa muncitoare" de Lucian Pop.


„Volumul reflectă viaţa jurnalistului interbelic Constantin Hagea, dintr-o altă perspectivă ca până acum", a declarat directorul Eikon, editorul Vasile George Dâncu.


La Librarium Universității are loc, joi, de la ora 17.00, o discuție despre televiziune, ideologie și societate în România socialistă, alături de Alexandru Matei, Ruxandra Cesereanu, Doru Pop și Alex Goldiș. Discuția va avea ca punct de pornire volumul scris de Alexandru Matei - O tribună captivantă (editura Curtea Veche, 2013) și va fi moderată de Valentin Derevlean.

„Dar televiziunea acelor ani nu a fost numai entertainment. Televiziunea mai însemna ceva: ideologie şi politizare, manipulare a Istoriei şi - mai ales în anii '80 - un sinucigaş cult al personalităţii Conducătorului. Autorul acestui volum are tot ce-i trebuie pentru o asemenea istorie: are talentul calm al unui spirit mobilat, după cum are şi relaxarea unei generaţii mai tinere.Povestea televiziunii noastre între anii '60 şi '80 este, pentru mulţi români, parte din povestea lor" , a descries cartea istoricul Adrian Cioroianu.


Alexandru Matei s-a născut la 11 aprilie 1975 la Bucureşti. Este licenţiat al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti, unde a urmat de asemenea un masterat în antropologie culturală. Este doctor în literatură franceză contemporană, la Universitatea din Bucureşti şi la École des Hautes Études en Sciences Sociales din Paris (2007).

Alexandru Vlad, întâlnire cu cititorii la Cărtureşti

Aexandru Vlad (foto), unul din cei mai cunoscuţi prozatori şi traducători clujeni, premiat recent de Academia Română, se întâlneşte cu cititorii, joi, de la ora 19.00, la Librăria Cărtureşti din Iulius Mall, în cadrul proiectului "Dialoguri cu scriitori români". Discuția va fi moderată de Mihai Mateiu.
Vlad va discuta în stilul său, deschis şi polemic, cu cititorii clujeni. Alexandru Vlad este prozator, eseist, poet, publicist și traducător, absolvent de filologie la Cluj, secția română-engleză. Volumele care l-au consacrat sunt Aripa grifonului (nuvele, 1980), Drumul spre Polul Sud (nuvele, 1985), Frigul verii (roman, 1985), Atena, Atena (non-ficțiune, 1994), Sticla de lampă (2002), Fals tratat de conviețuire (cu Daniel Vighi si András Visky, 2002), Viața mea in slujba statului, (proze scurte, 2004), Vara mai nepăsători ca iarna (publicistică, 2005), Curcubeul dublu (2008), Măsline aproape gratis (proze astortate, 2010) și Ploile amare (roman, 2011). A tradus din Joseph Conrad, Henry Miller, Graham Greene, W.H. Hudson, Alexander Noble, Dashiell Hammett, John Banville, Alberto Manguel.

 

Amal Sewtohum din Mauritius, lansare inedită la Bookstory


Vineri are loc la Cluj o lansare inedită. Pentru al doilea an consecutiv, librăria Bookstory (str. Eroilor) găzduieşte o prezentare de carte în limba franceză în cadrul concursului « Mot à monde » desfăşurat sub egida Institutului Francez din Cluj-Napoca, a Ambasadei Franţei şi a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF). Concursul se desfăşoară în 19 universităţi din România şi Republica Moldova şi constă în traducerea unui text din limba franceză în limba română. Textul a fost selectat din romanul «Made in Mauritius» de Amal Sewtohul, scriitor şi diplomat maurician, care a câştigat Premiul celor Cinci Continente ale Francofoniei în 2013, premiu decernat de Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Amal Sewtohul sa va afla la Cluj între 28 şi 30 mai, ocazie cu care va vorbi despre romanul său la Bookstory, vineri, 30 mai, la ora 10 30. « Made in Mauritius » este o poveste condensată a istoriei insulei Mauritius văzută prin ochii unui imigrant ilegal. O poveste universală de întâmplări şi de întâlniri într-o lume schimbătoare. O privire spre o lume puţin cunoscută, dar straniu de familiară.

 

Comenteaza