Peste 200 de tineri cu dizabilități, din toată țara, fac festival cultural la Cluj

Peste 200 de tineri cu dizabilități, din toată țara, fac festival cultural la Cluj
Ediția a IX-a a Festivalul Cultural Miraje are un număr record de participanți. Peste 200 de tineri de la școlile speciale din şapte orașe din țară vor urca pe scenă pentru a cânta, a dansa și a juca teatru. Festivalul Cultural Miraje cuprinde alte două evenimente speciale: "Cafeneaua pe întuneric" și "Biblioteca Vie BSD – povești de viață ale persoanelor cu dizabilități".

Timp de trei zile, 18-20 aprilie, Festivalul Cultural Miraje - ediția a IX-a va fi gazda unor evenimente dedicate integrării în comunitate a tinerilor cu nevoi speciale.

Festivalul debutează pe 18 aprilie cu o "Cafenea pe întuneric" ce va avea loc într-un local din Cluj. Scopul constă în conștientizarea provocării la care sunt supuse persoanele nevăzătoare și încercarea de a activa celelalte simțuri, pentru a beneficia de o experiență inedită, care să scoată participanții din zona de confort și să îi determine să se descurce în bezna care la început pare că taie respirația, dar care după câteva clipe poate deveni obișnuință.

În 2014, la prima ediție a "Cafenelei pe întuneric", 120 de persoane au trecut pragul unui alt local clujean, experimentând ce înseamnă să trăiești în întuneric.

"A fost o seară magică, una care a închis ochii participanților pentru câteva momente, dar a deschis ochii minții pentru restul vieții. A fost interesant să analizez cum oamenii intrau în cafenea legați la ochi, speriați, dezorientați și nesiguri, cum se acomodau încet-încet cu spațiul și cum ieșeau cu zâmbetul pe buze, afirmând că a fost o experiență care i-a provocat să se descurce și care i-a determinat să privească cu alți ochi persoanele nevăzătoare și provocarea la care îi supune viața", spune Petruța Grijincu, coordonatorul evenimentului.

În 19 aprilie la Casa de Cultură a Studenților, participanți cu și fără dizabilități din Arad, Timișoara, Târgu Neamţ, Cluj-Napoca, Pașcani, Simeria, Târgu Frumos își vor etala talentul și vor deschide mințile şi sufletele spre o nouă viziune asupra persoanelor cu dizabilități.

"Festivalul Cultural Miraje a însemnat un eveniment care a oferit tinerilor cu nevoi speciale şansa de a fi auziţi, înţeleşi, apreciaţi, dar şi de a oferi o parte din sufletele lor minunate tuturor celor care vor să-i asculte şi, mai mult decât, atât să ne ofere nouă, celor care nu avem o dizabilitate, lecţii impresionante de viaţă", consideră profesorul Marian Moldovan, de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Bistrița.

Seara de spectacole se va încheia cu un concert susținut de invitați speciali: interpretul de muzică populară Grigore Sâmboan şi trupa de muzică pop Take Five din Cluj. Pentru că Miraje este un festival al depășirii limitelor, participanții sunt așteptați la atelierele din dimineața zilei de 18 aprilie, orele 11:30-13:00. Workshopuri de improvizație în teatru, dans și muzică sunt pe agenda atelierelor găzduite de Liceul Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca.

În ultima zi de festival, participanții sunt provocați la o lectură de cărți vii. "Biblioteca Vie BSD - povești de viață ale persoanelor cu dizabilități" este un eveniment la a doua ediţie pentru Miraje. Câteva cărți vor încerca să inspire prin poveștile lor publicul larg și tinerii cu dizabilități aflați la început de drum. Profesori, scriitori, doctoranzi, studenti cu nevoi speciale vor demonstra că dizabilitatea nu este o piedică în calea succesului.

Biblioteca Vie se va întâmpla miercuri, 20 aprilie de la ora 16:00, la Galeria Casa Artelor.

Comenteaza