Video Foto Peste 3.000 de persoane la Gala de deschidere TIFF 2023: Timothy Spall, premiul pentru întreagă activitate

TIFF 2023 a debutat, vineri seara, cu Gala de deschidere din Piața Unirii, în cadrul căruia  actorul britanic Timothy Spall a fost omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate. De asemenea, peste 3.000 de spectatori au vizionat filmul Confort nordic, regizat de cineastul islandez Hafsteinn Gunnar Sigurðsson.

Gala a început cu un moment susținut de Grupul de Tulnicărese Apuseni, recunoscut de UNESCO că „tezaur viu”.

 

În cadrul discursului de deschidere, Tudor Giurgiu, președintele festivalului TIFF a vorbit despre protestele profesorilor din ultima luna, amintind de eforturile făcute de clujeanul Mircea Miclea, singurul ministru al educației din istoria României care a demisionat după ce Guvernul său nu a acordat Educației bugetul promis la preluarea mandatului. Concret, Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu i-a acordat cei 5% din PIB pentru educație ceruți la preluarea portofoliului, motiv pentru care Miclea a demisionat în 2005, încurajând protestele masive de acum 18 ani, care s-au finalizat cu acordarea a 1 miliard de euro pentru modernizarea infrastructurii sistemului de învățământ românesc, alocarea a 4,8% din PIB pentru educaţie şi o mărire salarială de aproape 12%.

''Mi-aș dori că această mișcare să nu aduc doar niște bani în plus, ci 6% din PIB. E în joc educația copiilor noștri actuali și viitori, după cum spunea și ministrul Miclea într-un interviu''.

De asemenea, Giurgiu a punctat că covorul roșu de anul acesta al festivalului a fost unul turcoaz, în scopul conștientizării și prevenirii cancerului de san și cervical. În acest sens, festivalul a donat 10.000 de euro Fundației Renașterea. 

Înainte de proiecția filmului de început al festivalului, a fost acordat premiul pentru întreagă activitate actorului Timothy Spall.

''E prima dată când mă aflu în România.Mulţumesc mult că m-aţi chemat în această seară. Mulţumesc mult pentru acest premiu.Sunt foarte onorat şi încântat să îl primesc. Nu am ştiut până de curând, deci chiar e bine. Aştept să văd filmul, încă nu l-am văzut'', a declarat Timothy Spall, la decernarea premiului.

Timothy Spall a jucat peste 150 de roluri în film și televiziune. Britanicul a colaborat constant cu regizorul Mike Leigh. Interpretările sale din Secrete și minciuni (Secrets & Lies, 1996) și Cu susul în jos (Topsy-Turvy, 1999), i-au adus două nominalizări la BAFTA, iar pentru cea mai recentă colaborare a sa cu Leigh, Mr. Turner (2014), a primit premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes. În anii ’90, a colaborat și cu regizori precum Clint Eastwood (White Hunter Black Heart), Kenneth Branagh (Hamlet, Love’s Labour’s Lost) sau Bernardo Bertolucci (The Sheltering Sky).

Pentru noile generații de spectatori a devenit cunoscut în toată lumea datorită rolului vrăjitorului Peter Pettigrew din seria Harry Potter. Spall a mai jucat alături de Tom Cruise în Ultimul samurai  (The Last Samurai, r. Edward Zwick, 2003) și de Jim Carrey în Lemony Snicket - O serie de evenimente nefericite (Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events, r. Brad Silberling, 2004). L-a interpretat pe Winston Churchill în filmul premiat cu Oscar Discursul Regelui (The King’s Speech, r. Tom Hooper, 2010), în care l-a avut partener pe Geoffrey Rush. La finalul mileniului trecut, Regina Elisabeta a II-a l-a numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic.

22 de lungmetraje în premieră pe țară intră în cursa celor două competiții internaționale de la TIFF 2023. Regizate de autori aflați la primul sau al doilea film, 12 dintre ele concurează pentru Trofeul Transilvania și celelalte premii ale Competiției Oficiale. Din cele 12 filme incluse în competiție, zece sunt debuturi.

Din juriul TIFF.22 fac parte regizorul mexican Michel Franco, premiat la Cannes pentru dramele După Lucia (After Lucia, 2012), Cronic (Chronic, 2015) și Fiica lui April (Aprils Daughter, 2017), și actorul sârb Darko Perić, cunoscut la nivel internațional pentru rolul lui Helsinki din serialul fenomen La Casa del Papel.

Celor doi li se alătură actrița și dansatoarea Judith State, care s-a aflat în distribuția unora dintre cele mai proeminente producții românești ale ultimului deceniu și a primit Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea ei din filmul Monștri (r. Marius Olteanu).

Din juriu mai fac parte regizorul britanic Harry MacQueen, al cărui film Supernova (2020), cu Colin Firth și Stanley Tucci, a fost votat de către critici drept unul dintre „Cele mai bune filme britanice ale secolului XXI", și Nicoletta Romeo, directoarea artistică a Festivalului de Film de la Trieste, producător și programator de film.

Invitatul special al festivalului din acest an este actorul australian Geoffrey Rush, cunoscut în special pentru seria Pirații din Caraibe, unde a jucat rolul căpitanului Hector Barbossa. Acesta a primit și premiul Oscar pentru filmul Shine, din 1996, unde era un pianist genial lovit de o cădere nervoasă severă

TIFF 2023 are loc între 9 și 18 iunie, la Cluj-Napoca, în mai multe locații.

Comenteaza