Phoenix, în “porţie” dublă pentru clujeni

Phoenix, în “porţie” dublă pentru clujeni
Legendara formaţie va concerta la Cluj în două seri consecutive: azi, în clubul My Way, şi mâine, la Sala Sporturilor.
Formaţia Phoenix va concerta pentru clujeni atât azi, cât şi mâine. În această seară, muzicienii vor cânta în clubul My Way, iar mâine vor evolua la Sala Sporturilor.

Concertul din clubul My Way este programat să înceapă la ora 22:00. Un bilet de intrare la eveniment costă 60 de lei, însă posesorii de card Janis beneficiază de o reducere substanţială şi vor plăti doar 30 de lei. Phoenix a mai cântat în clubul My Way în ianuarie 2009, iar concertul este considerat cel mai reuşit eveniment de gen pe care l-a găzduit localul de la deschiderea sa încoace. Muzicienii vor urca pe scena Sălii Sporturilor mâine seară, de la ora 19:00, iar în deschidere vor cânta artiştii din trupa Riff. Biletele de intrare la eveniment costă, în funcţie de categorie: 50 de lei (pe scaun, cei care nu au StudCard), 35 de lei (pe scaun, posesorii de StudCard), 35 de lei (în picioare, cei care nu au StudCard), respectiv 20 de lei (în picioare, posesorii de StudCard). Biletele se pot achiziţiona de la sediul StudCard, de pe siteul www.bursadeoferte.ro/phoenix, din magazinele Germanos, librăria Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Domo, precum şi de la Casa de Cultură a Studenţilor.

Cu toate că este legendară şi, zeci de ani la rând, a adunat şi încântat stadioane întregi de melomani, formaţia are nevoie de o prezentare sumară măcar pentru cei foarte tineri care au crescut cu muzica promovată de posturile de televiziune adesea excesiv orientate spre comercial. Phoenix, cunoscută în Europa ca Transsylvania-Phoenix, este o formaţie rock, înfiinţată în 1962, la Timişoara. A fost deschizătoare de drumuri în muzica adresată publicului larg în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XX. Membrii trupei au abordat numeroase subgenuri ale rockului: traseul stilistic al grupului a pornit de la muzică beat, evoluând spre rock psihedelic şi, de aici, către hard rock, cu un număr de experimente de rock progresiv. În anii 1970, efectele schimbărilor politice din ţară asupra vieţii culturale au dus la destrămarea multor formaţii de gen.

Între cele care au continuat prin adoptarea unui stil nou, Phoenix a avut una dintre cele mai neaşteptate evoluţii, dând naştere subgenului etno rock, inspirat din folclorul românesc autentic, comparabil cu celtic rockul iniţiat de formaţia irlandeză Horslips aproximativ în aceeaşi perioadă. Actualmente, figura emblematică a formaţiei este Nicu Covaci, însă componenţa recentă a trupei îi include şi pe Ovidiu Lipan “Ţăndărică” - baterie, percuţie, Cristi Gram - chitară, backing vocals, Bogdan Bradu - voce, Ionuţ Contraş - backing vocals, percuţie, Dzidek Marcinkiewicz - clape, bas, voce, Volker Vaessen - bas.

Albume de colecţie


O selecţie a albumelor Phoenix include materiale scoase pe piaţă atât în România, cât şi în Germania. Cele mai cunoscute albume apărute în România sunt “Vremuri” (1968), “Floarea stîncilor” (1969), “Cei ce ne-au dat nume” (1972), “Meşterul Manole” (1973), “Mugur de fluier” (1974), “Cantofabule” (1975). În Germania au fost publicate materiale discografice precum “Transsylvania” (1981) sau “Tuareg” (1988).


Etichete
Comenteaza