Povestea Andradei. Studiază jurnalismul, scrie piese de teatru şi le regizează

Povestea Andradei. Studiază jurnalismul, scrie piese de teatru şi le regizează
Studiază jurnalismul, dar ar putea avea succes în artele spectacolului. Este vorba de o tânără de 20 de ani, studentă la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai (UBB), care a debutat marţi în teatru cu o piesă scrisă şi regizată de ea.

Premiera piesei „Anonimul la final", în regia Andradei-Lorena Butoi, a avut loc marţi, la cinema „Mărăști". Alături de trupa „Trupa Touché", formată din studenţi de la FSPAC, Andrada a reușit să pună în scenă o piesă de teatru scrisă și regizată. „A fost visul vieţii mele", a mărturisit Andrada pentru Ziua de Cluj.

Seara premierei a fost pentru tânăra scenaristă şi regizoare o învălmășeală de emoții inexplicabile: „După fiecare scenă încheiată, săream în sus de bucurie". Studenta ne-a dezvăluit care a fost mesajul pe care a vrut să îl comunice publicului. „Ceea ce ați văzut pe scenă nu sunt decât frânturi din mine, din experiențele mele de până acum, din sufletul meu zbuciumat. Fiecare personaj reprezintă o parte reală din mine, iar mesajul s-a vrut a fi emoția resimțită atunci când cunoști o persoană nouă", a spus Andrada-Lorena Butoi.

Piesa de teatru invită publicul să-l cunoască pe Dima, un artist și un visător judecat de societate pentru că nu se încadrează în normele acesteia. Pe scenă se perindă mai multe personaje, toate reprezentând emoțiile, uneori contrastante, ale lui Dima. „Este vorba de un dialog dintre personaj și conștiința sa, în diferite faze", a explicat tânăra regizoare.

Întrebată care a fost sursa inspirației, Andrada a menţionat filmul animat „Inside Out", din 2015: „Acolo am văzut pentru prima oară ideea simțurilor care se materializează în personaje și ne vorbesc. Mai târziu m-a inspirat trecutul, al meu și al celor din trupă".

De la amatori, la profesionişti
„Colaborarea cu Trupa Touché a fost una dintre cele mai interesante din viața mea. Trupa de teatru a facultății a fost cea prin care coregrafiile mele au prins viață. Le datorez enorm acestor oameni talentați, care au venit voluntar și s-au implicat. Desigur, pregătirile au fost multe, grele și pline de tensiune, dar acum cred că a meritat. Am început să pregătim piesa de pe la jumătatea lui martie, deci ne-am mișcat relativ rapid. Mă gândesc cu bucurie și regret la toate momentele de la repetiții, certuri, momente de sinceritate și cunoaștere. Ne-am apropiat foarte mult și aș da orice să mă întorc acum, la ora de repetiție", a declarat Andrada-Lorena Butoi.

Cei care nu au jucat niciodată într-un spectacol s-ar putea întreba cum decurg pregătirile. Andrada ne-a mărturisit că fiecare seară de repetiție cu Trupa Touché a fost o provocare. Deoarece totul s-a făcut voluntar și nesilit de nimeni, se întâmpla ca actorii să întârzie sau chiar să lipsească. Atunci când echipa era prezentă în întregime, piesa era interpretată și analizată din diferite perspective. „Au fost seri când plecam extrem de fericită de la teatru și seri în care plecam nervoasă. Totul, însă, a fost frumos așa cum a fost", ne-a mai spus Andrada.

Un început de drum

Tânăra este abia la început de drum în regie şi scenografie. Studentă în anul doi la Jurnalism, ea ne-a mărturist că teatrul este maniera prin care poate vorbi oamenilor cu adevărat. „Teatrul pentru mine este un paradox. E ceva nou, căci „Anonimul la final" este un debut, și totuși simt că teatrul a fost întotdeauna parte din mine", ne-a spus Andrada.

Întrebată care sunt actorii care o inspiră, ea a mărturisit că îi admiră pe cei din „generația de aur", cum ar fi Florin Piersic sau Maia Morgenstern. De asemenea, îi plac și actorii din noua generație, Ada Condeescu sau tinerii de la teatrul de improvizație „Create. Act. Enjoy".

„Anonimul la final" promite să revină în scenă în toamnă. Până atunci însă, tânăra regizoare şi scenaristă va lucra la o nouă piesă de teatru.

 

Comenteaza