Povestea hotelului Continental din Cluj-Napoca

Povestea hotelului Continental din Cluj-Napoca

Hotelul Continental a fost ridicat la începutul secolului trecut după planurile arhitectului Pakey Lajos. Acum rămâne o clădire istorică, emblemă a Clujului interbelic.

Hotelul New York (Continental) din Cluj-Napoca. La începutul secolului al XX-lea, în Cluj-Napoca exista un hotel de neegalat în facilitățile sale moderne, confortul, ospitalitatea și profesionalismul personalului său, faima bucătăriei sale și viața culturală care vibra în cafeneaua sa: era faimosul New York, situat într-un palat neo-baroc care domină colțul de sud-vest al pieței principale.

Hotelul și cafeneaua au avut mulți oaspeți iluștri de-a lungul istoriei sale, printre care artiști renumiți, politicieni, scriitori, poeți, precum Mór Jókai, Endre Ady sau Ferenc Molnár.

Vederea frumosului palat construit în epoca istoricismului este marcată de turnul său de nord-est, iar intrările de pe cele două fațade ale sale sunt accentuate de colțuri în trei axe. Palatul are un plan de bază dreptunghiular, aripile cu trei niveluri fiind construite în jurul a două curți interioare.

Fațadele cu vedere spre străzile Napoca (Jókai) și Universității (Egyetem) sunt împărțite de un soclu de construcție tencuit, o cornișă îngustă și un mulaj de corb cu friza bogat profilată.

La nivelul solului suprafața peretelui este decorată cu pietre netăiate. La al doilea nivel al fațadelor se înconjoară balcoane cu balustrade din fier forjat.

Intrarea, care odată ducea la cafeneaua hotelului, se deschide la parterul turnului de colț, deasupra unei clopotnițe înalte. Interioarele reprezentative au fost create la parter, cu decorațiuni clasicizante, neo-renascentiste și neo-baroce.

Pereții acestor camere sunt decorați cu pilaștri auriți cu capiteluri compuse și cartușe, în timp ce stucurile formează linii de rețea, curbe și motive vegetale împodobesc tavanele acestor interioare.

Palatul este de fapt unul dintre cele mai reprezentative monumente arhitecturale ale orașului, se conectează prin multe fire de memorie la istoria sa și s-ar spune că are o poveste proprie. A fost construit în 1893–1894 după planurile arhitectului general Lajos Pákei, în locul unui alt hotel, fostul Nemzeti Szálló, construit în anii 1860.

New York a fost prima clădire publică din Cluj care avea iluminat electric furnizat de propriul generator, iar curtea interioară avea un blat de sticlă care putea fi deschis și închis cu un dispozitiv ingenios.

Primul locatar al hotelului a fost compania lui Steier și Gálos din Budapesta. Ei au fost cei care au mobilat interiorul pentru prima dată și au adus mobilier de la palatul New York din Budapesta, care era și el în arendă. Unii sunt de părere că hotelul din Cluj a fost numit și New York , datorită echipamentelor și mobilierului pe care l-au adus de la Budapesta, care aveau toate monograma NY.

Din 1912 hotelul avea un locatar foarte imaginativ, Fészl József, care instalase încălzire centrală, băi, o linie telefonică, o pistă de bowling încălzită în clădire, în timp ce restaurantul său oferea mâncăruri din bucătăria franceză.

În camerele reprezentative de la parterul New York-ului s-a format cea mai plină de farmec cafenea literară din Cluj, unde se aduna elita orașului. Cafeneaua a funcționat ca un club, o sală de lectură, un teren de jocuri de societate și un loc pentru baluri.

Conform unei descrieri a acelei perioade, membrii notabilității orașului au luat masa și s-au ospătat în restaurant, în timp ce muzicienii țigani le-au oferit atmosfera muzicală. Studenții la drept ai universității au organizat baluri celebre aici, în cafeneaua jurnaliștilor, actorii s-au întâlnit și s-au certat zilnic, deoarece era o sferă publică grozavă, un fel de agora, „unde locuise opinia publică”.

După 1949 hotelul a fost naționalizat, iar în anii 1950 studenții au fost cazați în camerele sale. Din anii 1960 a început să funcționeze din nou ca un hotel de lux, sub numele de Continental. Continental a păstrat o parte din strălucirea fostă a New York-ului , personalul său fiind renumit profesionist. Până în primul deceniu al noului mileniu, managerii Continentalului aparent nu puteau ține pasul cu cerințele unui hotel de calitate superioară, astfel că a încetat să funcționeze.

Sursa: lexikon.adatbank.ro. Autor: Éva Zay

Comenteaza