Povestea unei fetiţe născute în gară, la Cluj

Povestea unei fetiţe  născute în gară, la Cluj

 Librăria Book Corner lansează, în parteneriat cu Editura Polirom, romanul “Zaira” de Cătălin Dorian Florescu (foto). Evenimentul va avea loc mâine, de la ora 18.00, iar volumul va fi prezentat de Sanda Cordoş, Mihaela Ursa şi Ovidiu Pecican.

 

“Zaira” este al patrulea roman al lui Cătălin Dorian Florescu şi se lansează în România la aproape doi ani după ediţia elveţiană. Cartea este, de asemenea, în curs de traducere în limbile italiană, spaniolă, olandeză şi lituaniană. “Zaira” spune povestea unei păpuşărese din România anilor ‘60, care începe cu o copilărie petrecută la Strehaia, sub supravegherea bunicii catalane, a mătuşii care ajutase la venirea ei pe lume şi a vărului Zizi, care, în încercarea de a-i alunga tristeţea, îi insuflă dragostea pentru teatru.

 

Totul se schimbă odată cu venirea războiului, iar povestea Zairei ne poartă spre America, unde femeia reuşeşte să se stabilească împreună cu soţul şi fiica ei. După 1990, Zaira se întoarce şi revede Timişoara cu a doua privire, a celui întors, îmbătrânit, într-un oraş decăzut şi ruinat. Considerat de publicaţiile străine “un roman impunător, greu de amintiri şi palpitant”, cartea vorbeşte despre Zaira, persoana reală născută în 1928 în sala de aşteptare a unei gări, revenită în Timişoara după 40 de ani de exil american. Faptul biografic este, însă, numai pretextul unei scrieri ficţionale.

 

Pentru Book Corner, evenimentul se înscrie într-o serie de lansări care-şi propun promovarea scriitorilor tineri. Seria a început în decembrie anul trecut, cu Adrian Schiop şi continuă în acest an cu Ovidiu Pop şi Matei Florian.

 

Lansarea romanului va fi urmată de o lectură din roman a autorului.  Cătălin Dorian Florescu s-a născut în 1967, la Timişoara. La 9 ani face prima călătorie către Italia şi America, întorcându-se în România după 8 luni. în vara anului 1982 susţine admiterea la liceu, la scurt timp reuşind să fugă, împreună cu părinţii, în Elveţia. Din 1982 locuieşte în Zürich.

 

A studiat Psihologia şi Psihopatologia la Universitatea din Zürich. După absolvire a lucrat şase ani ca psiholog într-un centru de reabilitare pentru dependenţii de droguri. Din 2001 este scriitor liber profesionist în Zürich.

 

Comenteaza