Poziţia oficială a TIFF despre discursul anti-mască al lui Cristi Puiu, în care le spunea oamenilor că autorităţile îi tratează "ca pe niște vite"

Poziţia oficială a TIFF despre discursul anti-mască al lui Cristi Puiu, în care le spunea oamenilor că autorităţile îi tratează "ca pe niște vite"

Organizatorii Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca și-au făcut publică poziția oficială în legătură cu incidentul de ieri, 7 august, când regizorul Cristi Puiu a refuzat să poarte mască și a ținut un discurs împotriva acestei măsuri de protecție impusă de autorități în lupta cu noul coronavirus.

Declarația oficială a organizatorilor, nu condamnă direct gestul regizorului, ci este mai mult o subliniere a importanței respectării regulilor de prevenție a infecției cu COVID, decât o reacție la poziția vehementă a lui Cristi Puiu, care e în totală contradicție cu discursul pro-mască ținut de Tudor Giurgiu (fondator și președinte al festivalului) înainte de deschiderea TIFF.

”Am pus în practică toate măsurile necesare, impuse de lege – de la poziționarea scaunelor și reguli despre acces și distanțare, până la dezinfecție și purtarea măștii. Ne-am asigurat, totodată, că aceste măsuri sunt afișate și promovate. E important să învățăm să ne bucurăm de filme și de cultură, în general, în siguranță. Satisfacția noastră este faptul că publicul TIFF a înțeles și a adoptat această viziune, răsplătind eforturile echipei”, au declarat reprezentanții TIFF.

Numele lui Cristi Puiu sau referiri la declarațiile sale nu apar în poziția oficială, dar organizatorii vorbesc despre respectarea și încurajarea libertății de expresie: ”În egală măsură, respectăm și încurajăm libertatea de expresie, iar asta se reflectă pe deplin în istoria de 19 ani a TIFF-ului”.

Reprezentanții TIFF au mai declarat, pentru Libertatea, că au lăsat la alegerea invitaților care vorbesc înaintea proiecțiilor dacă poartă mască sau nu, întrucât poziționarea lor este la o distanță considerabilă față de public.

Comenteaza