PoziTIFF şi negaTIFF

PoziTIFF şi negaTIFF
Ediţia cu numărul 13 a TIFF s-a încheiat. Filmul spaniol „Stockholm", o poveste de dragoste care se petrece într-o singură noapte, a cucerit marele premiu Transilvania în valoare de 15.000 euro.

Ediţia cu numărul 13 a TIFF s-a încheiat. Filmul spaniol „Stockholm", o poveste de dragoste care se petrece într-o singură noapte, a cucerit marele premiu Transilvania în valoare de 15.000 euro. Organizatorii TIFF au făcut o surpriză cinefililor şi au programat încă o dată filmul, duminică, de la ora 18.30, la Cercul Militar. Vedeta internaţională a TIFF 2015 a fost americanca Debra Winger, cu roluri sclipitoare, cum e cel din The Sheltering Sky.

TIFF a avut o ediţie „de maturitate", cum l-a numit Tudor Giurgiu, directorul festivalului, sâmbătă, pe treptele Teatrului Naţional, înainte de gala de închidere.

A început sub auspicii pesimiste. Cu 10 zile înainte de TIFF o importantă finanţare nu venise, dar în urma conferinţei de presă oficiale 2 milioane de lei au fost viraţi de premierul Ponta în contul Ministerului Culturii, bani din fondul de rezervă aflat în subordinea premierului.

Apoi a început un TIFF ploios! Curat ghinion, exact la ediţie a 13-a, inaugurarea clasică din Piaţa Unirii a fost stricată de o ploaie zdravănă, care a încurcat socotelile. Aşa că totul s-a mutat la Casa de Cultură a Studenţilor.

Tudor Giurgiu a lansat oficial campania „Salvaţi Marele Ecran", adică înfiinţarea a 10 cinematografe digitale în 7 ani în România, apoi a lansat proiectul „Salvaţi Depozitul de filme" de pe str. Maiakovski 32-35, practic o campanie de atragere de fonduri în cuantum de 7000 euro. „Ne-a contactat Grupul Romprest, sper să ajungem la un acord cu ei", a spus Tudor Giurgiu.

Apoi a pornit avalanşa de filme. Un tăvălug nimicitor de 219 filme, multe dintre ele excepţionale. Câteva titluri: Philomena, Câinele, Orbirea, Moebius, Sfântul Gra, Bucureşti, unde eşti, America, venim, Stockholm, Sex Shopul, Gasland 2, Calea Deşertului, clasiccele The Sheltering Sky sau Cinema Paradiso, Walesa, 1984, Faust, Al doilea joc şi multe altele.

„E un tsunami cultural la care vă supunem, alegeţi ce vreţi", a explicat Mihai Chirilov, selecţionerul filmelor.

Printre cele mai bune momente ale TIFF-ului au fost proiectiile „Crucişătorul Potemkin", cu acompaniamentul trupei austriece de polka-metal Russkaja, dubla proiecţie cu Faust, cu acompaniament de orgă, sau concertele dedicate Mariei Tănase de Bălănescu Quartet.
În absenţa unei statistici a organizatorilor, să spunem că în prima parte a TIFF-ului sălile au fost pline, mai ales că a plouat intens, apoi oraşul s-a însufleţit de fani ai festivalului, odată cu vremea bună iar cinematograful în aer liber din Piaţa Unirii s-a umplut de cinefili.

Gală fără fast

Printre lucrurile negative de la TIFF 2014 au fost problemele tehnice din timpul proiecţiilor şi o gală de închidere de fără prea mare fast. La aceasta, în mod surprinzător nu au participat oficialităţi locale sau naţionale, nici măcat din sectorul cultural. De asemenea, organizatorii au marşat pe invitaţi din capitală pentru a înmâna premiile la gală, nume cum ar fi Lucian Mândruţă sau Andi Moisescu în detrimentul unor actori, regizori sau directori de instituţii culturale clujene. Majoritatea regizorilor de film din „Noul val al filmului românesc", cu excepţia lui Nae Caranfil sau Marian Crişan au lipsit de la TIFF.

Una peste alta, TIFF 2014 a fost o explozie de filme, majoritatea de calitate, de concerte inspirate, totul într-o atmosferă specială. Clujul a respirat film 10 zile. Ne revedem la TIFF 2015.

Premiile TIFF

Trofeul TIFF: Stockholm
Premiul pentru întrega carieră: Debra Winger si Florin Zamfirescu
Premiul special al juriului, filmului "Viktoria" (România, Bulgaria), regizat de Maya Vitkova
Premiul pentru cea mai bună regie: filmul "Zgârie nori suspendați"
Premiul pentru cea mai bună interpretare: actorii din filmul Stockholm, Javier Pereira și Aura Garrido
Premiul pentru cel mai bun lungmetraj la ZFR este acordat filmului "Al doilea joc", de Corneliu Porumboiu
Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de la Zilele Filmului Românesc se acordă filmului "Să mori de dragoste rănită", de Iulia Rugină, film în care apare și actrița Angela Similea
Premiu special pentru Sofia Nicolăescu, în vârstă de doar opt ani, pentru prestația din scurtmetrajul "Trece și prin perete"
Premiul pentru debut în cadrul Zilelor Filmului Românesc: filmul "Câinele japonez"
Premiul pentru intreaga activitate: cienastul Krzysztof Zanussi, Polonia
Premiul publicului a fost acordat filmului "Still life / Natură moartă", de Uberto Pasolini.
Premiul secţiunii Shadows:: filmului Yardbird, r. Michael Spiccia (Australia, 13')
Premiul FIPRESCI: premiul filmului Kalvary
Premii de post-producție cu brandul "Transilvania Pitch Stop": proiectul "Tatăl mută munții", proiectul Maritza
Premii pentru tineri realizatori de filme. Cele trei filme care primesc premii sunt scurtmetrajul Opening, de Cristina Groșan,Compatibilități, de Alexandru Căpătoiu și de 15.0.33, de Iulia Matei

Comenteaza