Premieră la TIFF: scurtmetraj românesc filmat în SUA prin crowdfunding

Premieră la TIFF: scurtmetraj românesc filmat în SUA prin crowdfunding
Un scurtmetraj românesc filmat în New York şi produs prin crowdfunding va avea premiera la TIFF 2014. Este vorba despre filmul "O lume nouă / Start Anew World", regizat de Luiza Pârvu și scris de Toma Peiu.

Pennsylvania, 1908. Cizmarul Petru Ciotloș o întâmpină cu afecțiune mută pe Ana, soția vărului său, în casa lor din Lumea Nouă. Înainte de a ajunge la inima ei, însă, Petru trebuie să îi dea o veste care o va schimba pentru totdeauna.

"O lume nouă" / Start Anew World", filmul de scurtmetraj ficțiune regizat de Luiza Pârvu și scris de Toma Peiu, inspirat din unele dintre poveștile reale ale primilor emigranți români în SUA, va putea fi văzut în premieră absolută în cadrul competiției Zilelor Filmului Românesc (ZFR), la cea de-a 13-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc în perioada 30 mai - 8 iunie 2014, la Cluj-Napoca.

Actorii din rolurile principale, Olimpia Melinte și Florin Penișoară, regizoarea Luiza Pârvu, scenaristul Toma Peiu, producătoarea și scenografa Adriana Răcășan, coproducătorul Mihai Penișoară și producătorul asociat Dan Chișu vor fi prezenți la întâlnirea cu publicul TIFF.

Filmul va putea fi urmărit în prezența echipei miercuri, 4 iunie, de la ora 22:30, la Cinema Florin Piersic. A doua proiecție a filmului este programată vineri, 6 iunie, de la ora 10:00, la Cinema Victoria. În același program, spectatorii TIFF vor putea vedea alte două premiere absolute - "Să mori de dragoste rănită" (regia Iulia Rugină) respectiv "Kowalski" (regia Andrei Crețulescu), alături de "Plimbare" (r. Mihaela Popescu).

Produs din resurse independente, "O lume nouă" a fost filmat în toamna anului trecut, la New York. Peste 100 de oameni au făcut posibilă filmarea scurtmetrajului, cu fonduri și servicii, în urma unei campanii publice care a inclus o componentă de crowd funding, prin intermediul platformei Indiegogo.

Filmul este o coproducție România - Ungaria - SUA, producătorilor de la Root Films - Toma Peiu și Luiza Pârvu, împreună cu Adriana Răcășan - alăturându-li-se, în calitate de coproducători, studioul maghiar Focus Fox și penproduction.ro. New York University Tisch School of The Arts, DaKino Productions și MDV Audio Studio sunt producătorii asociați care au făcut posibile preproducția, filmarea, respectiv mixajul de sunet ale filmului.

Grigore Leșe semnează muzica de pe coloana sonoră a filmului, din a cărui echipă de creație mai fac parte directorul de imagine chinez Shan Jin, sound designerul Laura Lăzărescu, monteurul Tudor D. Popescu, scenografele Lulu Petrescu și Erin Vassilopoulos.

Povestea spusă de filmul "O lume nouă" are ca surse de inspirație evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puțin cunoscute publicului larg, din România sau SUA: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atrași de mirajul unei țări primitoare, care promitea libertate și șansa unui nou început, indiferent de originea socială, naționalitatea sau nivelul de școlarizare. Dintre cele două milioane de emigranți din Austro-Ungaria ajunși în SUA între 1900 și 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croați au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni, pe șantierele și în fabricile din Pennsylvania, asumându-și riscuri astăzi greu de conceput.

Născută în 1986 la Craiova și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC I. L. Caragiale din București, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, "My Baby" (2013), "Draft 7" (2011), "Aniversarea" (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranță pentru regia filmului "Draft 7". În același an, a obținut o bursă pentru a urma Masterul de Film al prestigioasei New York University Tisch School of the Arts, una dintre trei cele mai bine cotate școli de film din lume. "O lume nouă" / Start Anew World a fost produs cu sprijinul universității, în anul II de studii.

Toma Peiu a absolvit secția de Scenaristică a Facultății de Film din cadrul UNATC I. L. Caragiale din București, iar din 2009 scrie și produce filme alături de Luiza Pârvu, împreună cu care a pus bazele companiei de producție Root Films, în 2013. În perioada 2007-2012, a făcut parte din echipele unora dintre cele mai importante evenimente cinematografice din țară, printre care TIFF, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim'est, Premiile Gopo sau Festivalul Internațional de Film NexT. A fost membru al Asociației Culturale Este'n'est timp de patru ani, iar în prezent este bursier al The New School University din New York, SUA, unde urmează un masterat în film și studii media.

Etichete
Comenteaza