Premieră pentru România. Regizor din Cluj, nominalizat într-o competiţie prevestitoare a Oscarurilor

Premieră pentru România. Regizor din Cluj, nominalizat într-o competiţie prevestitoare a Oscarurilor

Ioana Uricaru este primul regizor român nominalizat în categoria „Someone to Watch” la Independent Spirit Awards, cele mai importante premii pentru filme independente în Statele Unite, pentru regia filmului său de debut, Lemonade.

Premiile vor fi anunțate pe 23 februarie 2019, cu o zi înaintea decernării premiilor Oscar. De-a lungul timpului, premiile au devenit un prevestitor al Oscarurilor, patru din filmele câștigătoare în ultimi cinci ani fiind premiate și pentru Cel mai bun film la Oscar.

De la lansare și până în prezent, Lemonade a făcut senzație în circuitul festivalier, ajungând la mai mult de 40 de selecții, cele mai recente fiind AFI Fest în Los Angeles, Festivalul European de Film de la Sevilia și Festivalul Internațional de Film de la Stockholm. Un film care a atras și atenția distribuitorilor încă de la premiera sa mondială la Berlinală în februarie, „thriller-ul captivant” despre visul american a fost vândut spre distribuție în 12 țări și a primit deja opt premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo Film Festival și, mai recent, premiul Golden Scale pentru Cel mai bun film de la Festivalul de Film International Crime & Punishment din Turcia.

Ioana Uricaru locuiește în SUA, este regizor, scenarist, asistent profesor de film și media la Colegiul Middlebury. S-a născut în Cluj, România, și a urmat Universitatea din București secția biochimie înainte de a decide să devină regizor. În 2001, Uricaru s-a mutat la Los Angeles pentru a studia la Școala de Artă Cinematografică a Universității din California de Sud, unde a obținut diploma în producția de Film și Televiziune și doctoratul în Studii Critice.

Comenteaza