Premii de 10.000 de euro la Concursul Internaţional de Muzică Gheorghe Dima

Premii de 10.000 de euro la Concursul Internaţional de Muzică Gheorghe Dima
Cea de-a XV-a ediţie a Concursului Internaţional de Muzică Gheorghe Dima pune în bătaie premii de 10.000 de euro şi vine cu o surpiză de proporţii: va fi jurizată de cel mai tânăr juriu din Europa pentru acest tip de competiţie.

Întrecerea va avea loc între 5 şi 11 iulie şi reuneşte 121 de concurenţi, 74 de flautişti şi 47 de clarinetişti, din Polonia, Israel, Germania, România, Italia, Turcia, Coreea de Sud, Taiwan, Franţa, Ungaria, S.U.A., Grecia, Ucraina, Serbia, Bulgaria, Finlanda, Rusia, Cehia, Belgia, Brazilia, Japonia, Venezuela, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveţia şi Columbia.

Evenimentul se adresează întregii comunităţi, astfel că publicul va avea acces liber la etapele de concurs, cea de clarinet desfăşurându-se la Academia de Muzică Gheorghe Dima, iar cea de flaut, în Auditorium Maximum.

Inovaţia acestei ediţii constă în cursurile de măiestrie gratuite susţinute în cele două zile libere din cadrul competiţiei de membrii juriului, unii dintre cei mai bine cotaţi muzicieni tineri de pe plan internaţional. De asemenea, sunt puse în bătaie premii în valoare de peste 10.000 de euro.

Pentru concertele de deschidere şi de închidere, Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Transilvania va oferi spectatorilor ocazia de a gusta muzica la nivel înalt. Primul va avea loc duminică, 5 iulie, iar cel de-al doilea sâmbătă, 11 iulie. Ambele se vor desfăşura de la ora 20:00 în sala Auditorium Maximum.

Înfiinţată în 1984 de către Academia de Muzică din Cluj-Napoca, competiţia s-a desfăşurat timp de douăsprezece ediţii, înainte de a fi reluată cu success în 2011 după o pauză de 13 ani. Proiectul este finanţat printr-un grant SEE oferit de Norvegia, Islanda, Lichtenstein şi Guvernul României.

Comenteaza