Preşedintele Ungariei, la Cluj: “Este nevoie de o recunoaştere a apartenenţei la naţiunea maghiară”

Preşedintele Ungariei, la Cluj: “Este nevoie de o recunoaştere a apartenenţei la naţiunea maghiară”
Zilele Culturale Maghiare s-au încheiat aseară cu un concert în Piaţa Unirii şi cu discursul preşedintelui Schmitt Pal, care le-a mulţumit clujenilor ce au aplicat pentru obţinerea cetăţeniei ungare.

Preşedintele Ungariei, Schmitt Pal, a fost prezent la ultimul spectacol din cadrul Zilelor Culturale Maghiare la Cluj, susţinut aseară de Budapest Gypsy Symphony Orchestra, în Piaţa Unirii. Şeful de stat le-a mulţumit etnicilor maghiari din Cluj care au aplicat pentru acordarea cetăţeniei ungare. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa câtorva mii de clujeni.

"Ţin să mulţumesc şi să spun că mă bucur să fiu prezent la acest eveniment organizat într-una dintre cele mai frumoase pieţe europene, lângă una dintre cele mai frumoase biserici europene. Este nevoie de cultură ca hrană spirituală, dar şi de o recunoaştere juridică a apartenenţei la naţiunea maghiară", a subliniat Schmitt. Pe aceeaşi linie a mers şi Laszlo Tökes, vicepreşedintele Parlamentului European, care a avut de această dată un discurs mai moderat. Tökes le-a cerut, însă, maghiarilor din Cluj să-şi declare etnia la viitorul recensământ, pentru a menţine vie cultura.

"Dragi fraţi români, având în vedere că se apropie recensământul, vă îndemn să aveţi recunoştinţa de a vă declara etnia maghiară!" Publicul prezent aseară în Piaţa Unirii a fost format din cetăţeni maghiari de toate vârstele, care au venit atât pentru concertul Budapest Gypsy Symphony Orchestra, cât şi pentru a-l vedea pe Schmitt Pal, preşedintele Ungariei, după cum au mărturisit mulţi dintre ei.

(D.E.)

 

Comenteaza