Primul film portughez sonor sau primul film portughez premiat într-o competiţie internaţională, gratis la "Municipală" VIDEO

Primul film portughez sonor sau primul film portughez premiat într-o competiţie internaţională, gratis la
Cinefilii și clujenii care apreciază muzicalitatea limbii portugheze sunt așteptați zilele următoare la Zilele Filmului Portughez, dedicate filmelor alb-negru. Proiecțiile vor avea loc în perioada 13 - 15 martie, de la ora 18, la Casa Municipală de Cultură, intrarea este liberă iar filmele sunt subtitrate în limba română.

Proiecţiile încep mâine seară cu comedia "Cançao de Lisboa (Cântecul Lisabonei)", realizată în 1933 după scenariul și în regia lui José Cottinelli Telmo. Distribuția îi include pe Beatriz Costa, Vasco Santana și Antonio Silva. "Cântecul Lisabonei" este atât primul film portughez sonor, cât și prima comedie portugheză. Este singurul film al lui José Cottinelli Telmo, cunoscut ca arhitect și mai puțin ca regizor, dar a pus bazele cinematografiei portugheze. Vezi un fragment din film, la finalul acestei ştiri

Miercuri la ora 18 este programată docu-ficţiunea Ala-Arriba, realizată în 1942 de Leitão de Barros, după un scenariu semnat de Alfredo Cortez și Augusto de Santa-Ritta. În distribuție sunt Ilidio Rocha Silvestre, Elsa Branca-Flor şi Domingos Gonçalves.

"Ala-arriba!" este o expresie a locului, tradusă în limba română prin "heirup!", folosită de pescari atunci când aduceau pe braţe bărcile pe uscat. Acțiunea se desfășoară în satul de pescari Póvoa de Varzim, iar protagoniştii sunt aproape în totalitate locuitori de aici, pentru veridicitatea practicilor şi a obiceiurilor. Pelicula este apreciată pentru valoarea antropologică și este cea de-a doua etnoficţiune din istoria cinematografică, un pionier al genului. Este, de asemenea, primul film portughez premiat la o competiţie internaţională - Cupa Biennale acordată lui Leitão de Barros la Veneţia în 1942.

Joi, 15 martie, ora 18, cinefilii pot viziona un alt documentar, Belarmino, realizat de Fernando Lopes în 1964. Distribuția îi include pe Belarmino Fragoso, Albano Martins, Tony Afonso, Jean-Pierre Gebler și Bernardo Moreira. Anii '60, sfârşitul regimului dictatorial portughez, au fost marcaţi de tulburări sociale, nemulţumiri, dar şi de un mare apetit cultural şi inovaţii în cinematografie. Cinema Novo începe să se impună la începutul deceniului, iar unul din primele filme care prezintă noua abordare este Belarmino.

Evenimentul este organizat de Casa Municipală de Cultură și Biblioteca Portugheză a Facultății de Litere din cadrul Universității „Babeș-Bolyai", cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local Cluj-Napoca, al Ambasadei Portugaliei la București și al Institutului Camões.

Comenteaza