Primul film produs la Cluj, care a făcut înconjurul lumii, marcat de o tragedie. O actriţă şi-a pierdut viaţa în timpul filmărilor

Primul film produs la Cluj, care a făcut înconjurul lumii, marcat de o tragedie. O actriţă şi-a pierdut viaţa în timpul filmărilor

„Mânzul șarg”, filmul produs la Cluj de Jenő Janovics în 1913 a fost piatra de temelie pentru sedimentarea în orașul de pe Someș a preferinței pentru cea de-a șaptea artă. 

Janovics a marcat istoria teatrului clujean, a filmului, dar și a „managementului cultural” fiind un vizionar, un lider care indiferent de piedicile pe care le-a întâmpinat (și au fost extrem de numeroase), a reușit să gestioneze în mod eficient fiecare situație de criză.

Pentru filmarea peliculei „Mânzul șarg”, Janovics a apelat la cunoscutul studio francez de film Pathé, lucru care a contribuit mult la succesul internațional al filmului. Scenariul scris de Janovics după piesa lui Ferenc Csepreghy, i-a impresionat pe francezi, care au trimis o echipă de filmare la Cluj, inclusiv pe regizorul Felix Vanyl. În timpul filmărilor a avut loc un incident nefericit, în care o actriță și-a pierdut viața, înecându-se în Someș.

În 21 ianuarie 1914, filmul a avut premiera la Budapesta. Cele 137 de cópii ale filmului au fost distribuite pe meridianele lumii, filmul fiind proiectat în America, Europa și chiar în Japonia. Mai multe AICI!

Comenteaza