Priveşte, citeşte!: Film după bestseller, Denzel Washington şi “Omu’ de la Zoo”

Priveşte, citeşte!: Film după bestseller, Denzel Washington şi “Omu’ de la Zoo”
O producţie cinematografică după o carte de mare tiraj a lui Kazuo Ishigoro, o alta cu Denzel Washington protagonist, dar şi filmul “Omu’ de la Zoo” se numără printre noutăţile din cinemaurile clujene. Pentru lectură puteţi alege un volum despre disidentul politic rus Aleksandr Soljeniţîn, respectiv “Gânduri alese” ale lui Napoleon Bonaparte.

Never Let Me Go/ "Să nu mă părăseşti!"
Cu: Carey Mulligan, Keira Knightley
SUA, 2010
Cinema Arta

Never Let Me Go porneşte de la un bestseller al scriitorului Kazuo Ishiguro, The Remains of the Day, şi adresează o întrebare esenţială: "Ce ne face umani?". "Kathy (Carey Mulligan), Tommy (Andrew Garfield, Boy A, Red Riding) şi Ruth (Keira Knightley) îşi petrec copilăria în Hailsham, un internat britanic aparent idilic în care descoperă un secret sumbru şi obsedant despre viitorul lor. Pe măsură ce lasă în urmă adăpostul şcolii şi se apropie inexorabil de soarta devastatoare care îi aşteaptă ca adulţi, ei trebuie să facă faţă şi sentimentelor pătrunzătoare şi adânci de iubire, gelozie şi trădare care ameninţă să îi despartă", se precizează în textul de prezentare a filmului, pe site-ul cinemagia.ro.

The Great Debaters/ "La început a fost Cuvântul"
Cu: Denzel Washington
SUA, 2007
Cinema Victoria

Producţia cinematografică este inspirată din realitate şi prezintă povestea vieţii profesorului Melvin Tolson, un om de geniu care se ocupă cu pregătirea echipei de dezbateri a liceului, dar care este imprevizibil. Cu ajutorul talentului la vorbire profesorul încearcă să transforme un grup de elevi ignoraţi şi subestimaţi într-o echipă de debate de top. "O figură extrem de controversată, profesorul Tolson pune la încercare standardele sociale din acea vreme şi datorită metodelor sale neconvenţionale de predare şi, nu în ultimul rând, datorită opiniilor politice radicale e supus unor presiuni şi atacuri constante", se explică în sinopsisul filmului.

"Omu' de la Zoo"
Cu: Kevin James, Rosario Dawson şi Leslie Bibb
SUA, 2011
Cinema Florin Piersic

Îngrijitorul Griffin Keyes (Kevin James), foarte iubit de animalele de la Franklin Park Zoo, se gândeşte să-şi caute un alt loc de muncă pentru a putea să cucerească o fată. Animalele nu doresc să fie părăsite şi îi comunică lui Griffin cum să cucerească persoana iubită. Vocile interpreţilor sunt redate, între alţii, de Adam Sandler, Cher, Nick Nolte, Sylvester Stallone.

"Aleksandr Soljeniţîn. Dincolo de ideologie"
Daniel J. Mahoney
Editura Polirom
Preţ 27,95 lei

Autorul urmăreşte în cartea sa în special latura de disidenţă politică a lui Aleksandr Soljeniţîn, ce ar îndreptăţi afirmaţia potrivit căreia, prin prisma impactului pe care l-a avut asupra istoriei, scriitorul rus este naratorul dominant al secolului XX. "Prin această carte concisă şi densă, cititorul român are şansa întâlnirii cu o extraordinară figură a secolului XX: Aleksandr Soljeniţîn, gînditor politic. (...) Martor al ororilor totalitare şi victimă a comunismului bolşevic, Soljeniţîn propune o luminoasă etică a reconcilierii prin căinţă personală şi curaj moral. Într-un spaţiu public dominat de ipocrizie şi autovictimizare, modelul său se impune demn şi izbăvitor. Confruntat cu minciuna şi laşitatea veacului, Soljeniţîn nu oboseşte să rostească adevărul în iubire", a precizat teologul Mihail Neamţu, într-o prezentare a cărţii, postată pe site-ul Editurii Polirom. Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Traducerea a fost efectuată de Nicolae Drăguşin.

"Vox imperatori - Gânduri alese"
Napoleon
Editura Nemira
Preţ redus 9,45 lei

Pe parcursul a 160 de pagini, de format mic, cititorul are ocazia de a se familiariza cu gândirea cunoscutului lider politic francez Napoleon Bonaparte. Cugetările sunt ordonate în funcţie de litera cu care încep, iar uneori au formă de relatări ale unor fapte concrete. "Iubesc puterea, dar o iubesc ca un artist. O iubesc aşa cum un muzician îşi iubeşte vioara, pentru a scoate din ea sunete, acorduri şi armonie", este una dintre cugetările reunite sub tilul "Vox imperatori - Gânduri alese".

 

Comenteaza