Priveşte, citeşte!: Lansările de carte “invadează” centrul

Priveşte, citeşte!: Lansările de carte “invadează” centrul
Clujenii vor avea ocazia în următoarele zile să participe la mai multe prezentări de carte, de la volume despre comunism până la studii teologice.

Iubitorii de carte pot participa astăzi şi mâine la lansări de volum, conferinţe şi dezbateri de profil, pe teme precum comunismul românesc sau ortodoxie şi modernitate.

Librăria Book Corner, în parteneriat cu editura Ibu Publishing, aşteaptă doritorii la o întâlnire cu criticul şi eseistul Alexandru Matei şi cel mai recent volum al său, "Mormântul comunismului românesc. Romantismul revoluţionar înainte şi după 1989". Evenimentul va avea loc de la ora 16.30. Alături de autor se vor afla Alex Goldiş, Ciprian Mihali şi Adriana Stan. De la ora 18:00, autorul va participa la o dezbatere la clubul de lectură Nepotu' lui Thoreau, organizat în cafeneaua Insomnia. "Comunismul suscită în România de astăzi dorinţe şi interese, dincolo de care noţiunea rămâne la fel de misterioasă ca şi până acum. Cuvântul comunism rămâne, îngropat, să secrete substanţă afectivă într-o societate pe care capitalismul o obligă la funcţionare accelerată. [...] Ce vreau eu? Să mă opresc şi să privesc «comunismul» până când va redeveni un cuvânt. Apoi, să încerc să înţeleg de ce e atât de greu pentru societatea românească să nu uite că, înainte de a lua vreo decizie în legătură cu comunismul, are de gândit un cuvânt. Tot în cuvinte." (Alexandru Matei). Scriitorul este doctor în litere şi lector universitar, predă istoria literaturii franceze la Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti. A primit premiul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată pentru volumul "Ultimele zile din viaţa literaturii" (2008). În toamna acestui an editura L'Harmattan din Paris îi va lansa un volum de teorie şi critică literară. A publicat eseuri, cronici şi recenzii în cele mai importante reviste culturale din ţara noastră, precum şi în reviste ştiinţifice şi volume colective din România, Franţa, Serbia şi Estonia. În 2007 a fost ales cel mai bun tânăr eseist român, în urma unei anchete iniţiate de Revista 22.

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filiala Cluj, şi editura Eikon invită clujenii astăzi, de la ora 19:00, la Facultatea de Drept, Universitatea Babeş-Bolyai, la conferinţa "Ortodoxie şi (post)modernitate. Şansele unui dialog amânat", susţinută de universitarul Radu Preda, urmată de prezentarea volumelor de autor "Revenirea la Dumnezeu. Studii social-teologice" şi "Ortodoxia şi ortodoxiile. Studii social-teologice". La eveniment vor vorbi preotul Ciprian Negrean şi Vasile G. Dâncu, directorul editurii Eikon. Tot astăzi, de la ora 13:00, clujenii au ocazia să participe la lansarea volumului "Temple", semnat de poetul Sorin Fildan. Evenimentul va avea loc la sediul filialei clujene a Uniunii Scriitorilor din România. Cartea este ilustrată de artistul vizual Alexandru Pecican. "Gândit ca o continuare a lansării care a avut loc la Arad în 13 mai, evenimentul de mâine este anturat de poeţii Aurel Rău şi Marcel Mureşanu, care vor vorbi despre această carte şi nu numai", precizează organizatorii.

De la Torino la Diverta

La Târgul Internaţional de Carte din Torino a avut loc în 13 mai prezentarea volumelor "La farfalla dalle ali bruciate" de Ştefan Damian, roman apărut la editura italiană Nemapress, a volumelor de traduceri "Grazia Deledda - Incendiu între măslini. Cenuşă"; "Ofiţerul negru" (antologie de proză scurtă italiană din perioada Scapigliaturii), "Sonete feminine din Renaşterea Italiană" (apărute la editura clujeană Dacia XXI) în colecţia Biblioteca Italiană coordonată de scriitorul Ştefan Damian. Aceste volume de traduceri, împreună cu romanul "Arhanghelul de sticlă" de Ştefan Damian, vor fi prezentate mâine, de la ora 12:30, la librăria Diverta-Universităţii. La eveniment vor lua cuvântul criticii Petru Poantă şi Radu Mareş, iar din partea editurii Dacia XXI, directorul general, Ion Vădan.

 

 

Comenteaza