Proces de canonizare pentru un fost sclav devenit preot

Proces de canonizare pentru un fost sclav devenit preot

Pr. Augustus Tolton, un bărbat născut în sclavie şi care a devenit, apoi, primul preot diecezan american de origine africană, este acum în proces de canonizare. Cardinalul Francis George a anunţat introducerea de către Arhidieceza de Chicago a cauzei de canonizare pentru preotul din secolul al XIX-lea.

 

“Mulţi catolici nu au auzit probabil vreodată de pr. Augustus Tolton; dar negrii catolici îl cunosc”, a subliniat prelatul. Născut în Missouri la 1 aprilie 1854, John Augustus Tolton a scăpat de sclavie împreună cu mama sa şi cu cei doi fraţi în 1862, trecând Mississippi-ul în Illinois. “John, băiete, eşti liber! Să nu uiţi niciodată bunătatea Domnului!”, i-a spus mama după ce au trecut apa. Tânărul Tolton a intrat la Şcoala catolică Sf. Petru, cu ajutorul pr. Peter McGirr, care avea să-l boteze şi să-l pregătească pentru Prima împărtăşanie.

 

Tolton a slujit apoi o vară ca ministrant. Pr. McGirr l-a întrebat dacă vrea să se facă preot, subliniindu-i că îl aşteaptă 12 ani de studii intense. A acceptat, iar după ce a absolvit Colegiul din Quincy, a mers la Roma, pentru că niciun seminar american nu îl accepta fiind de culoare. La 24 aprilie 1886 a fost hirotonit la Roma de către Cardinalul Lucido Maria Parocchi, pe atunci vicarul general al Romei. Ziarele americane au relatat evenimentul. Pr. Tolton a fost hirotonit pentru Dieceza de Quincy, la întoarcerea în iulie 1886 fiind primit în gară cu entuziasm. Mii de oameni au venit să-l salute, în frunte cu pr. McGirr. După ce a slujit o vreme în Quincy, a fost mutat în Chicago, unde s-a ocupat de o parohie specială pentru catolicii negri.

 

 Biserica avea hramul Sf. Monica şi a fost deschisă în 1893. La 9 iulie 1897, preotul a murit, la doar 43 de ani. Cardinalul George a explicat că majoritatea preoţilor în secolul XIX mureau înainte să împlinească 50 de ani. “Vizitarea bolnavilor zi de zi, într-o vreme în care nu existau antibiotice, comporta riscuri”, a spus el. Preotul a fost înmormântat în cimitirul Sf. Maria de lângă Quincy, Illinois.

 

 (catholica.ro)

Comenteaza