Proiecţie inedită la TIFF: "Faust" pe muzică de orgă, la biserica luterană

Proiecţie inedită la TIFF:
Capodopera „Faust" a regizorului Friedrich Wilhelm Murnau va rula în biserica luterană din Cluj-Napoca, în cadrul TIFF. Proiecţia va fi acompaniată de muzica contemporană de orgă interpretată de către Ian Esra Kuhl.

"Faust" este, probabil, cea mai celebră tragedie germană. Nimeni nu a reuşit să însufleţească limba germană în maniera în care a făcut-o Johann Wolfgang Goethe, prin opera sa. Puţini ştiu faptul că se bazează pe o legendă mult mai veche. Cel mai în vogă regizor german al anilor '20 a pornit de la cele două variante şi a creat o capodoperă a filmului expresionist. Murnau abordează teme existenţiale precum disputa dintre bine şi rău sau ispita întruchipată de către diavol.

Grandioasa regie şi filmare a lui F. W. Murnau, interpretarea lui Emil Jannings, decorul lui Robert Herith şi contribuţia luministului Walter Röhrig fac din "Faust" o piatră de temelie a cinematografiei germane. La momentul premierii filmului, octombrie 1926, Murnau se afla pe culmile succesului. După încheierea filmărilor el a părăsit Germania pentru a-şi continua cariera în SUA. "Faust", în regia lui Murnau, nu şi-a pierdut fascinaţia nici după aproape 90 de ani de la lansare.

Filmul are un impact cu atât mai mare cu cât este ilustrat muzical de o compoziţie contemporană pentru orgă. Fascinaţia morbidă a filmului şi tragismul acţiunii sunt accentuate de muzica interpretată la orga bisericească. Organistul Jan Esra Kuhl este unul dintre cei mai promiţători tineri muzicieni şi compozitori din Germania. De mai mulţi ani şi-a dedicat cariera improvizaţiei experimentale.

Şi-a făcut studiul în domeniul muzicii bisericeşti la Facultatea de Muzică din Köln la clasa organistului Winfried Bönig şi la Freiburg sub îndrumarea lui Martin Schmeding. Unele dintre momentele notabile ale proaspetei sale cariere sunt compoziţii pentru corul Anton Weber din Freiburg, pentru cvartetul de saxofon Raschèr şi pentru festivalul de muzică Hohenstaufen. Din 2009 este bursier al Cusanuswerk. Între anii 2011/12 a fost bursier al fundaţiei Rosenberg şi a fost distins cu premiul Gustav Scheck al fundaţiei Commerzbank.

Biserica Evanghelică din Cluj-Napoca a fost construită între anii 1816 şi 1829 conform planurilor arhitectului Georg Winkler. Elementele sale de origine, baroc şi neoclasic, o încadrează armonios în peisajul urban al centrului Clujului. Orga bisericii este veche din 1913 şi a fost fabricată de către firma Walcker din Ludwigsburg. Comunitatea religioasă este în mare parte formată din maghiari, totuşi, slujba în limba germană se desfăşoară în mod regulat. Este pentru prima dată când va fi proiectat un film în biserică.

Biletele pot fi procurate în cadrul Transilvania International Film Festival la preţul de 30 lei. Proiecţiile vor avea loc în 4 şi 6 iunie, de la ora 21:00, la Biserica Evanghelică din Cluj-Napoca
(Bulevardul 21 Decembrie 1989 nr. 1).

 

Etichete
Comenteaza