Războiul nervilor la Muzeul de Istorie

Războiul nervilor la Muzeul de Istorie

 La doar două zile după ce un grup de angajaţi ai Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) a cerut ministrului Culturii să-l schimbe din funcţie, directorul instituţiei, Ioan Piso acuză fosta conducere că a încheiat un contract defectuos pentru renovarea muzeului.

 

Ioan Piso consideră că fosta directoare a MNIT, Viorica Crişan, a făcut presiuni asupra muzeografilor pentru a semna protestul, iar acest “ultim act de război” l-a determinat să prezinte presei un contract încheiat în 2009 pentru reamenajarea expoziţiilor muzeului, ale cărui costuri, de 11 milioane de euro, i se par excesive. “Am descoperit lucruri ciudate şi i-am dat compartimentului de audit misiunea de a face un raport asupra încheierii şi derulării contractului”, arată Piso într-un document remis presei.

 

Pe scurt, directorul MNIT afirmă că la baza contractului în derulare se află un referat de o pagină făcut de şefa secţiei de relaţii cu publicul în iulie 2009, în care se estimează că reamenajarea expoziţiilor ar costa 11 milioane de euro.

 

“Nu face un deviz al operaţiunilor, nu separă lucrările de construcţie, nu recurge la comparaţia cu lucrări asemănătoare sau la opiniile unor experţi în achiziţii publice, după cum nu explică nici de ce ar fi nevoie tocmai de 11 milioane de euro, şi nu de cinci sau de 100 de milioane”, afirmă Ioan Piso. Directorul spune că nu s-au respectat regulile “concursului de soluţii” iniţiat de muzeu, iar negocierea preţului s-a făcut cu o singură firmă (Artex - n.red.), suma stabilită fiind exact cea din referat.

 

Piso remarcă şi că reabilitarea Pinacotecii Brukenthal din Sibiu, realizată de aceeaşi firmă, a costat doar 12 milioane de lei, pe când proiectul de la MNIT costă 56 de milioane. Ioan Piso dezaprobă şi faptul că au fost închise toate expoziţiile muzeului, inclusiv cea de tezaur, aducându-se astfel un prejudiciu MNIT chiar într-o perioadă de aflux turistic. Directorul a mai afirmat şi că achiziţionarea unui spaţiu ca Hotelul Melody sau Continental, pentru un nou sediu al muzeului, ar costa doar patru-cinci milioane de euro.

 

Piso spune că nu va semna nici un act cu privire la derularea contractului, aşteptând, totodată, rapoartele corpului de control al Ministerului Culturii şi al primului ministru. în replică, Viorica Crişan afirmă că pentru încheierea contractului s-au urmat etapele legale. “Tot ce ţine de modul în care s-a organizat concursul a fost absolut legal şi transparent. Poate că suma pare costisitoare, dar cine poate stabili această sumă? Noi nu suntem specialişti, aşa că ne-am consultat cu colegii de la alte muzee care au făcut astfel de proiecte, am fost la Sibiu, la Muzeul Antipa. Am telefonat şi la Ministerul Culturii pentru a cere şi opinia lor”, a precizat Viorica Crişan.

 

Comenteaza