Regizor italian pentru spectacol la Teatrul Naţional
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Mar 2014, 13:11
- Cultură
- Ascultă știrea

Trupa de actori a Teatrului Naţional Cluj-Napoca începe azi repetiţiile la spectacolul Livada de vişini de A.P. Cehov, în regia lui Roberto Bacci şi traducerea Mariei Rotar. Spectacolul va avea premiera la sfârşitul lunii aprilie. Regizorul este secondat de dramaturgul Stefano Geraci şi de scenograful Adrian Damian. Asistenţi de regie vor fi Maria Rotar şi Francesco Puleo. Din distribuţie fac parte actorii Ramona Dumitrean, Alexandra Tarce, Anca Hanu, Irina Wintze, Patricia Brad, Sorin Leoveanu, Cornel Răileanu, Ionuţ Caras, Matei Rotaru, Cristian Grosu, Cătălin Herlo, Radu Lărgeanu şi Miron Maxim.
Regizorul italian Roberto Bacci este director artistic şi fondator al Fondazione Pontedera Teatro din Italia. Fondazione Pontedera Teatro, care funcţionează sub acest nume din 1999, a fost înfiinţată în 1974, sub denumirea de Centro per la Sperimentazione e la Ricerca Teatrale (Centrul pentru Experimentare şi Cercetare Teatrală). Inspiraţi de Living Theatre, fondatorii lui au creat „un teatru care era la început necesar doar pentru puţină lume, făcut în casă, sărac şi megaloman, dar gândit la cote înalte; izolat, la început, în oraşul de origine, dar iniţiator de legături cu teatre aflate la mare distanţă (întâi de toate cu Odin Teatret al lui Eugenio Barba şi, imediat după aceea, cu Teatrul Laborator al lui Jerzy Grotowski)" - www.pontederateatro.it. Din 2002, Fondazione Pontedera Teatro este coordonatorul pe partea de teatru a festivalului Fabbrica Europa, cel mai important şi mai cunoscut Festival de Artă Contemporană din Toscana.
Roberto Bacci este cel care, în 1985, alături de Carla Pollastrelli, l-a invitat pe Jerzy Grotowski la Pontedera, pentru a crea un Institut în care acesta să desfăşoare o activitate de cercetare sistematică. Din 1986, Grotowski s-a mutat la Pontedera unde a înfiinţat, în acelaşi an, Workcenter of Jerzy Grotowski, şi unde acesta a trăit până la sfârşitul vieţii, în 1999.
Roberto Bacci a lucrat la numeroase proiecte de teatru, atât în Italia, cât şi în alte ţări, alături de artişti de renume ca Peter Brook, Anatoli Vasiliev, Raul Ruiz, Sanjukta Panigrahi, Julian Beck şi Judith Malina. Între anii 1978 si 1987 a fost directorul artistic al Festivalului Internaţional de Teatru din Santarcangelo di Romagna, iar din 1990 până în 1998 a condus Festivalurile Internaţionale Volterra Teatro şi Passaggio a Pontedera (acesta din urmă cunoscut, din anul 2000, ca Generazioni). Roberto Bacci este absolvent de studii teatrale, cu teza Teatru şi Alchimie, despre spectacolul lui Eugenio Barba de la Odin Teatret, Min Fars Hus. Din 1976, a regizat numeroase spectacole, mai întâi la Piccolo Teatro di Pontedera, iar apoi la Compagnia Laboratorio di Pontedera. Spectacolele sale au fost prezentate în Europa, America Latină şi Orientul Mijlociu.
Regizorul italian se află la a doua colaborare cu trupa Naţionalului clujean. În urmă cu doi ani, Roberto Bacci a montat pe scena clujeană spectacolul de mare succes "Hamlet" de W. Shakespeare, spectacol care se află în stagiunea curentă a teatrului. În caietul-program al spectacolului, el declara intervievatoarei Andrea Iacob că preferă actorii care să fie „exploratori, oameni care merg înainte, care se aruncă fără să ştie încotro se îndreaptă". Totodată, regizorul mai dezvăluia şi faptul că pentru el dramaturgia nu înseamnă „numai cuvintele care sunt spuse", ci „tot ceea ce povesteşte: luminile fac parte din dramaturgie, obiectele, spaţiul, relaţia cu spectatorul, muzica. Dramaturgia este compusă din toate elementele care spun povestea, ca sens, emoţie sau relaţie. Cuvintele reprezintă doar un asemenea element. De exemplu, am spectacole în care folosesc extrem de puţine cuvinte. În altele folosesc extrem de multe cuvinte, tocmai pentru a le îndepărta (...) unde acţiunea este mult mai importantă decât cuvintele, care devin muzica şi ritmul spectacolului. Cuvintele îşi menţin valoarea şi semnificaţia, dar ritmul spectacolului încearcă să le contrazică".