Renaște o clădire-simbol a Clujului. Casa Matei Corvin, restaurată cu finanțare de la statul român

Renaște o clădire-simbol a Clujului. Casa Matei Corvin, restaurată cu finanțare de la statul român
Casa memorială poate fi acum doar vizionată de turiști, nu și vizitată

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Attila Cseke, a propus proprietarului clădirii ca instituția să finanțeze restaurarea Casei Matia din Cluj-Napoca, în care s-a născut unul dintre cei mai importanți regi ai Ungariei.

El a avut o întrevedere cu rectorul Universității de Artă și Design (UAD), Radu Moraru, pentru a analiza posibilitatea de finanțare, dat fiind că aceasta este proprietarul actual al clădirii. Clădirea monument istoric de pe str. Matei Corvin, zona pietonală adiacentă Pieței Muzeului, datează din Evul Mediu.

Aceasta nu a fost restaurată integral din anii 1940-1950, suferind doar intervenții punctuale, pentru a asigura buna desfășurare a activității didactice. Monumentul are o importanță istorică și turistică, fiind vizitat de zeci de mii de turiști anual, dar interiorul său nu este accesibil acestora.

„Clădirea necesită o restaurare completă, să fie consolidată din punct de vedere structural, trebuie schimbate instalațiile, amenajată curtea interioară, restaurate fațada, tâmplăria și vitrajele, respectând normele aplicabile clădirilor monument istoric. După restaurare, ar putea fi deschisă publicului, dar ar fi utilă și din punct de vedere didactic. Este o valoare și un simbol al orașului și întregii regiuni și va putea găzdui în continuare UAD” - Cseke Attila.

Casa Matia, inițial Casa Stefan Kolb, este unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectură din oraș, unicul palat clujean din epoca de tranziție de la stilul gotic la cel renascentist. În această clădire, situată în Evul Mediu pe str. Sf. Spirit nr. 258, în prezent strada Matei Corvin nr. 6, s-a născut regele Matia Corvin.

Clădirea a fost construită în secolul al XV-lea și este amplasată în interiorul primei incinte de apărare aparținând vechii cetăți. Inițial a aparținut patricianului sas Stefan Kolb. Ea ar fi fost folosită și ca han, iar în 1740 a fost cumpărată de urbea clujeană, îndeplinind și alte scopuri: de închisoare sau de spital.

În 1887 împăratul Francisc Iosif a făcut o vizită orașului, ocazie cu care pe clădire a fost amplasată o plăcuță comemorativă, proiectată de Lajos Pakey și realizată de sculptorul Gyorgy Zala. Placa există și astăzi, cu text gravat în limba maghiară.

În această casă s-a născut, în 1440, Matei Corvin, fiu al voievodului Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Ulterior, a devenit rege al Ungariei în perioada 1458-1490, fiind considerat unul dintre cei mai mari monarhi maghiari. Regele a decis scutirea clădirii de taxe și impozite, pe care au respectat-o și domnitorii ce i-au urmat.

În 1902 a fost deschis în incintă Muzeul Societății Carpatine Ardelene, unul dintre cele mai frumoase din Transilvania la vremea respectivă, dedicat turismului, etnografiei și balneologiei. Aici era expusă o colecție de 7.000 de obiecte, cuprinzând ceramică, broderii, unelte agricole, porturi, obiecte casnice rurale.

Două dintre încăperile edificiului erau destinate evocării memoriei lui Matei Corvin, fiind expuse și cele șapte machete care au concurat la concursul din 1894 pentru realizarea statuii sale. 2.000 de volume ale colecției fuseseră donate de către profesorul universitar Otto Hermann. Muzeul a funcționat până în 1935.

După cel de-al Doilea Război Mondial clădirea a adăpostit o perioadă un colegiu, iar apoi UAD, care o folosește și în clipa de față. În 1996 a fost instalată o plăcuță  comemorativă, în limbile română și engleză. Clădită în stil gotic, Casa Matia a suferit de-a lungul timpului modificări diverse și adaptări la stilurile noi. În sec. XVI au fost introduse o serie de elemente arhitecturale renascentiste.

Aflându-se într-o stare avansată de degradare, a fost restaurată în sec. XIX, introducându-se o serie de elemente specifice stilului anilor 1900. A fost restaurată din nou în 1940 de către arhitectul Karoly Kos, însă în perioada comunistă au fost eliminate multe din modificările anilor 1900.

Comenteaza