REPORTAJ Fabrica de cultură sau cum se intră în show-bizz-ul clujean

REPORTAJ Fabrica de cultură sau cum se intră în show-bizz-ul clujean
O zi petrecută la Leghia, în culisele taberei de creaţie a cântăreţilor. Ne pregătim să pornim spre tabăra de creaţie muzicală, organizată de Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda".

În curtea instituţiei managerul şcolii, Vasile Corpodean, care şi-a amânat cu o zi plecarea la Leghia, pentru a rezolva nişte probleme stringente, ne prezintă scopul taberelor muzicale organizate de către instituţie: „În ultimii trei ani am dezvoltat mai multe tabere muzicale, în care pregătim câte un spectacol de excepţie.

Am realizat - şi chiar cursanţii ne-au mărturisit acest lucru - că, datorită intensităţii pregătirilor, constând în trei repetiţii pe zi, într-o săptămână de tabără aceştia acumulează cunoştinţe practice cât într-un semestru de cursuri, şi de aceea am optat pentru această variantă. Astfel, tabăra muzicală de la Leghia a ajuns deja la cea de-a patra ediţie".

Un loc miraculos

Ajungem în tabără, după co jumătate de oră de mers cu autoturismul, venind de la Cluj, cu maşina. Aceasta e amplasată, ca şi-n celelalte ediţii în cabana Leghia, la marginea unei păduri, într-un loc predestinat parcă pentru a gădui artişti. Pe colina din preajmă te întâmpină un planor adevărat, expus parcă pentru a-ţi sugera că, odată intrat aici, vei "zbura", cu adevărat. Spre ce tărâmuri, e alegerea fiecăruia...

Bogdan Petruţa, proprietarul cabanei, care se înalţă pe trei etaje, un bărbat de maxim patruzeci de ani, ne mărturiseşte că aparatul de zbor reprezintă cadoul Sindicatului Aeroporturilor din România, din 2011, primit la 20 de ani după prima descindere a membrilor acestuia la cabana Leghia. Ne mai spune că, de-a lungul anilor, aici şi-au desfăşurat „armiile" şi numeroase televiziuni sau personalităţi de primă mărime, precum regretatul Radu Anton Roman, autorul renumitei emisiuni culinare, dar şi echipa de la „Garantat 100%" .

Tot aici, începând din 2012, îşi organizează taberele de creaţie şi Şcoala Populară de Arte, secţiile care se ocupă de „pepiniera" de cântăreţi de muzică populară şi uşoară. "Ne cunoaştem deja de trei ani şi îi găzduim cu plăcere pe viitorii artişti şi pe profesorii lor. Ceea ce mă uimeşte, însă, este faptul că tinerii aceştia, în loc să se distreze, nestăpânit şi anarhic, precum atâţia de vârsta lor, studiază asiduu, de trei ori pe zi, în repetiţii istovitoare. Se vede că sunt serioşi şi au ambiţii mari, iar managerul Vasile Corpodean şi colaboratorii săi nu glumesc în acest sens", arată Petruţa.

Tabăra din acest an reuneşte 22i de tineri aspiranţi la statutul de solist de muzică uşoară şi populară, ghidaţi de către directorul adjunct al şcolii, Marius Moldovan şi de experţii Ana Strîmturean, Marina Simionescu, Lacko Tűnde, Dorin Mircea Simionescu. Un rol esenţial pentru reuşita activităţilor îl are taraful Vatră de Dor, coordonat de Iancu Pop şi de trupa de acompaniament Recovered, coordonată de Rareş Suciu. Încă de dimineaţă echipele muncesc de zor, în săli diferite, iar tinerii evoluează, ca-ntr-un spectacol live.

Tabăra reprezintă pentru ei şi ocazia ca - pe parcursul celor cinci zile, cât durează aceasta - să-şi pună la punct piesele care vor constitui programul artistic al spectacolului de deschidere al anului educaţional, pe 1 octombrie, dar şi "materialul" cu care se vor avânta în diversele competiţii, naţionale, de gen. „E o punere în practică a principiului şcolii de a face muzică în prezenţa şi cu ajutorul instrumentelor muzicale, lucru care este foarte dificil - dar care ne oferă satisfacţii mari, deoarece reuşim să creăm o atmosferă de spectacol, aşa cum trebuie să o simtă oricare dintre cei care vor să devină artişti. E o formă de a-i căli, în virtutea viitoarelor întâlniri cu publicul", declară, cu optimism, directorul adjunct Marius Moldovan.

"E ca un cantonament pentru sportivi"

Asistăm, câteva minute, la pregătirea cursanţilor de la clasele de canto muzică uşoară şi-i urmărim pe tinerii care se avântă la microfon, cu cele mai diferite piese: de la cele clasice, din repertoriul solistei Mariah Carrey sau piesele din filmul "Dirty Dancing", până la altele, "jazzificate". Unii dovedesc măiestrie, iar alţii confirm faptul că mai au ceva drum de parcurs în branşă. Experţii au, însă, infinită răbdare cu toţi cei prezenţi, care au ţinut cu tot dinandinsul să participe la tabăra organizată de către şcoală.

"Acum, în prima zi, vedem şi noi la ce nivel e fiecare participant, în parte, îi adaptăm repertoriul la nivelul tehnic la care se află în momentul de faţă. În acelaşi timp, fixăm şi programul spectacolului ce-l vom susţine pe 1 octombrie. Dar, în primul rând, această tabără e asemeni unui cantonament pentru sportivi, nu se face nimic altceva decât muzică: începând de la vocalize şi până la alegerea repertoriului şi, la final, ajungând la punerea la punct al programului de care vă vorbeam", arată expertul Marina Maria Simionescu, o fostă solistă de notorietate, astăzi şlefuitor de talente, alături de soţul său, Dorin Mircea Simionescu, la rândul său expert de teorie muzicală.

Ne atrage atenţia vocea profundă şi originală a unei tinere de 17 ani care face spectacol, de această dată doar pentru colegii săi şi pentru profesori. E o cursantă de anul III din municipiul Gherla. Se numeşte Mădălina Rusu şi s-a calificat la o fază superioară a prestigiosului concurs "Vocea României" organizat de o televiziune naţională. "Am vrut să fiu prezentă în această tabără pentru că o consider foarte folositoare în evoluţia mea şi pentru viitoarele mele prezenţe pe scenă. Important e de asemenea faptul că prin aceste interpretări live, pot să-mi îmbunătăţesc şi atitudinea pe care s-o am faţă de public", arată aceasta, cu timiditate, în contrast cu îndrăzneala manifestată pe tot parcursul interpretării.

"Un hobby care poate deveni oricând meserie"

Asistăm şi la pregătirile celor de la secţiunea muzică populară. Directorul adjunct Marius Moldovan acompaniază, pe rând, mai mulţi solişti, la mai multe instrumente, în funcţie de piesele ce trebuie interpretate, demonstrându-şi talentul polivalent. Aici, între tinerii ale căror feţe radiază efectiv de bucurie, în timp ce cântă, o întâlnim pe cunoscuta solistă de muzică populară, Ana Strîmturean, expert al şcolii cu o experienţă didactică de invidiat. Ea este cea care îi ghidează pe tineri în interpretarea unor "perle" ale cântecului popular românesc, piese care vor alcătui programul tinerilor de pe 1 octombrie.

La un moment dat se indignează, spre hazul general, când cineva propune să fie introdusă în program o veche piesă românească, "Bate vântul cânepa". "Fără cânepă, asta poate fi interpretată c-ar putea fi cu droguri şi trebuie să fim atenţi", exclamă solista, după care se decide să fie ales un alt cântec.

La pauză, ne mărturiseşte: "Ce facem noi aici e o treabă foarte serioasă pentru că numai aşa se pot cunoaşte mai bine între ei tinerii interpreţi şi-şi pot dezvolta personalitatea, scăpând de tracul de pe scenă. Acesta e de fapt scopul taberei de creaţie, în paralel cu cel de a pregăti spectacolul de la începutul noului an educaţional".

Observăm, cu uimire şi un tânăr "înhămat" cu un acordeon, pe care-l remarcasem şi în „tabăra" soliştilor de muzică uşoară, acompaniind, pe lângă taraf, solistul vocal. Se numeşte Raul Bedeuan, are 22 de ani şi este cursant în anul II la acordeon şi în anul III la clasa canto muzică uşoară. Ne mărturiseşte că este de profesie inginer de calculatoare, însă pasiunea sa de căpătâi rămâne muzica.

"Tabăra aceasta mi se pare o oportunitate excelentă pentru a învăţa muzica uşoară şi populară în acelaşi timp, pentru că ambele îmi plac la fel de mult, numai că instrumentul acesta, acordeonul e mai greu de învăţat. Mai cânt, din când în când şi pe la diverse evenimente şi e modul meu cel mai plăcut de a-mi petrece timpul liber", adaugă acesta. Aflăm că toţi cei de aici îşi satisfac un hobby care, mai târziu, dacă e consiliat şi coordonat cum trebuie, poate deveni o meserie: cea de cântăreţ, dansator, instrumentist.

Îi rugăm pe experţi să ne dea câteva nume mari, lansate de-a lugul timpului de către Şcoala Populară de Arte. După un scurt consult între ei, ni i-au pomenit pe următorii: Fuego, Cristian Goia (Voltaj), Arpi Torok (finalist "Vocea Romaniei") - muzică uşoară; Maria Marcu, Aurel Tămaş, Ionuţ Fulea, Marius Ciprian Pop, Amalia Codorean Chindriş, Mariana Morcan - muzică populară.

Intrăm în vorbă cu alte două tinere aspirante la postura de solist de muzică populară. Au profesii diferite: una este contabil, iar celaltă agent de vânzări. Sunt conştiente de faptul că e dificil să accezi în show-bizz, că uneori e nevoie de sprijinul cuiva puternic sau de efectuarea unor compromisuri, şi de cele mai multe ori şi de mult noroc, însă credinţa lor este fermă: "Talentul trebuie să învingă!"

Părăsim tabăra muzicală cu credinţa că toţi aceşti dascăli şi-au făcut datoria cu prisosinţă, în a-i forma pe tineri din punct de vedere artistic dar din păcate, restul - adică succesul în carieră - nu mai depinde de ei, ci de şansa fiecăruia dintre cursanţi. Oricum, înainte de a porni spre Cluj-Napoca le promitem că vom fi prezenţi, negreşit şi la spectacolul lor ce se va desfăşura la sediul instituţiei în după-amaiza zilei de 1 octombrie...

Comenteaza