Retrospectiva TIFF - Mircea Daneliuc, la Festivalul de la Salonic

Retrospectiva TIFF - Mircea Daneliuc, la Festivalul de la Salonic
Regizorul Mircea Daneliuc, căruia Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) i-a dedicat anul acesta o amplă retrospectivă, va fi celebrat la Festivalul de la Salonic (6 - 15 noiembrie), în cadrul secțiunii Balkan Survey.

Curatorul Dimitris Kerkinos, unul dintre cei peste 800 de invitați ai TIFF-ului, i-a descoperit filmele la Cluj și a decis să organizeze un nou eveniment care să contribuie la (re)descoperirea și revitalizarea operei sale. Mircea Daneliuc va fi prezent la proiecțiile de la Salonic.

Festivalul Internațional de Film de la Salonic, ajuns la cea de-a 56-a ediție, este unul dintre cele mai mari din Europa. Selecția cuprinde câteva dintre cele mai noi și mai apreciate filme din întreaga lume, iar numeroase personalități au fost celebrate în cadrul unor retrospective.

„Unul dintre cei mai importanți și influenți cineaști, a cărui operă din anii 80 și din perioada post- comunistă rămâne cvasi-necunoscută în afara granițelor propriei sale țări", se arată în descrierea retrospectivei. „Filmele sale subversive, care sfidau cenzura comunistă, sunt realiste, pline de umor negru și satirizează necruțător societatea", continuă prezentarea. Nouă dintre filmele sale, oferite de TIFF în copii noi, digitalizate, cu subtitrări în limba engleză, vor fi prezentate publicului de la Salonic: Cursa (1975), Vânătoarea de vulpi (1980), Probă de microfon (1980), Croaziera (1981), Iacob (1988), Patul conjugal (1993), Această lehamite (1994), Senatorul melcilor (1995) și scurtmetrajul Dus-întors (1972).

Născut în 1943 în Hotin, azi Ucraina, Daneliuc a urmat inițial studii de filologie, apoi a absolvit cursurile de regie de film la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1972. Portofoliul său cuprinde 17 lungmetraje, dintre care 16 semnate și în calitate de scenarist, 11 apariții ca actor, opt piese de teatru scrise și patru regizate, romane și volume de proză scurtă.

Filmele sale au fost proiectate în marile festivaluri: Cursa a rulat la Belgrad, Cairo, New Delhi, Moscova,

Barcelona, Senatorul melcilor a concurat pentru Palme d'Or; Glissando a fost selecționat la Veneția; Vânătoarea de vulpi, Iacob și Patul conjugal au participat la Berlin, iar Probă de microfon a fost prezentat la Atena, Los Angeles și Roma. Iacob a primit și două nominalizări la premiile Academiei Europene de Film, pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor (Dorel Vișan), în 1988.

Comenteaza