Roşia Montană, din nou în atenţia UNESCO pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial

Roşia Montană, din nou în atenţia UNESCO pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial
| Foto: nONGuvernamental

După trei ani de la momentul la care zona minieră istorică din Munţii Apuseni ar fi trebuit să fie inclusă în Patrimoniul Mondial, Roşia Montană ajunge din nou în atenţia UNESCO.

Centrul Patrimoniului Mondial UNESCO a recomandat încă din luna mai 2018 ca ca situl „Minele de aur romane de la Roşia Montana“ să fie inclus în Lista Patrimoniului Mondial şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Decizia, semnată de directorul Centrului, Mechtild Rossler, a fost luată la recomandarea organului consultativ, Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS).

Propunerile care trebuiau discutate anul trecut, printre care şi înscrierea ”Peisajului Minier Roşia Montană” pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, şi care au fost puse în aşteptare din cauza pandemiei vor fi analizate în sesiunea din 2021, programată în Fuzhou (China) în perioada 16 – 31 iulie. Potrivit unui comunicat oficial, începând cu 24 iulie, Comitetul Patrimoniului Mondial va începe să înscrie site-uri nominalizate pe lista UNESCO, începând cu nominalizările care nu au putut fi analizate anul trecut.

Principala justificare care a stat la baza includerii sitului «Peisajul minier Roşia Montana» în această listă este aceea că «bunul este ameninţat de un pericol dovedit, precis şi iminent, susceptibil să ducă la o pierdere semnificativă de autenticitate istorică şi de semnificaţie culturală». De asemenea, ICOMOS a formulat şi o serie de consideraţii punctuale, dintre care, cea mai importantă este concentrarea dosarului pe epoca romană şi, în consecinţă, denumirea sitului ”Minele de aur romane de la Roşia Montană. Zona a fost declarată în 2016 sit istoric de categoria A, respectiv de importanţă naţională.

Despre includerea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial s-a discutat marţi, 20 iunie, în comisia UNESCO a Parlamentului României. La discuţii a fost prezent şi primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui, care a susţinut să se propună Comitetului Patrimoniului Mondial amânarea deciziei, din nou, în vederea reperimetrizării sitului istoric, astfel încât pe viitor să se poată exploata zăcământul de aur de aici.

În prezent aproape toată suprafaţa localităţilor Roşia Montană şi Corna este inclusă în categoria de sit istoric de importanţă naţională. În final, după dezbateri aprinse între unii parlmentari şi reprezentanţii Institutului Naţional al Patrimoniului nu a fost luată nicio decizie.

”Specialiştii independenţi ai UNESCO au recomandat înscrierea Peisajului Minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial, dar şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, şi va fi al 17-lea dosar care va intra în dezbaterea Comitetului Patrimoniului Mondial UNESCO. Comisia parlamentară pentru UNESCO a iniţiat această dezbatere, pentru că rolul nostru este să fim un element de echilibru şi de dialog între instituţii. Deciziile României în raport cu UNESCO sunt, însă, exprimate oficial doar de Guvernul României!”, se precizează într-o comunicare publică a Comisiei, transmite ziarulunirea.ro.

În urmă cu un an, Ministerul Dezvoltării anunţa finanţarea unui proiect pentru actualizarea Planului Urbanistic General al comunei Roşia Montană. Potrivit PUG-ului aflat acum în vigoare, cea mai mare parte a comunei este zonă industrială, lucru care blochează dezvoltarea comunităţii în condiţiile în care proiectul minier privat iniţiat de RMGC nu mai este de actualitate.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza