Ruperea Mitropoliei Clujului, decisă săptămâna aceasta

Ruperea Mitropoliei Clujului, decisă săptămâna aceasta
Rearondarea teritorială a celor două mitropolii din Transilvania, a Ardealului, cu sediul la Sibiu, respectiv a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, vor fi discutate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care se va reuni în şedinţă de lucru în 16-17 februarie.

Ierarhii din cadrul Sinodul BOR vor trebui să se pronunţe cu privire la trei propuneri de rearondări teritoriale ce privesc mitropoliile din Ardeal, dintre care două interesează direct şi Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Astfel, pe lângă iniţiativa de trecere la Mitropolia Ardealului a Episcopiei Devei şi Hunedoarei, vor fi discutate iniţiativele de trecere ale eparhiilor Alba Iuliei şi Oradiei de sub jurisdicţia mitropoliei cu sediul la Cluj sub cea a mitropoliei cu sediul la Sibiu. Reprezentanţii eparhiilor respective motivează propunerile lor mai întâi pe întâlnirea comună a celor două sinoade mitropolitane din Ardeal, din decembrie 2011, de la mănăstirea din Sâmbăta de Sus, unde s-a discutat, de principiu, o eventuală reorganizare teritorială, respectiv pe hotărârile ulterioare ale adunărilor eparhiale, care s-au pronunţat favorabil trecerii sub jurisdicţia Sibiului. Totuşi, forurile statutare, "investite cu atribuţii specifice în statutul BOR", sunt sinoadele mitropolitane, şi nu şedinţa reunită a două astfel de sinoade mitropolitane, conform teologului Radu Preda. "Se face un abuz, am putea spune chiar grosolan, să se spună că şedinţa sinoadelor mitropolitane reunite a luat o decizie. Un organ care nu este statutar, ale cărui prerogative nu sunt prevăzute de statutul BOR, nu poate lua decizii care să fie ulterior puse în practică", a subliniat Preda.

Sinodul Mitropolitan al Clujului, reunit în şedinţă marţea trecută, şi-a exprimat poziţia cu privire la rearondarea teritorială a celor două mitropolii, afirmând că în timp ce eventuala trecere a Eparhiei de Alba Iulia la Sibiu ar conferi o echilibrare teritorială a celor două mitropolii, cea a Oradiei "ar dezechilibra inutil" raportul dintre cele două structuri. Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului, Iustinian Chira, îndeamnă la responsabilitate. "Noi n-avem voie să facem ce vrem noi, noi trebuie să facem ascultare. Şi eu, şi alţi episcopi şi chiar şi patriarhul trebuie să facă ascultare şi face de multe ori. De multe ori face lucruri cu care nu este de acord, dar vede că sinodalii au dreptate pentru că Sinodul are un rol vital. Sfântul Sinod e format din oameni de o competenţă extraordinară", subliniază ierarhul.

(D.E.)

 

Comenteaza