S-a lansat prima editurã clujeanã dedicatã gastronomiei

S-a lansat prima editurã clujeanã dedicatã gastronomiei

Prima editurã clujeanã dedicatã exclusiv retetelor de bucãtãrie a fost lansatã la Campionatul International de Gãtit în Aer Liber Cluj.

 

Lansarea Urban Lifestyle s-a fãcut în prezenta  bucãtarului amator Adrian Daminescu, solist vocal de muzicã usoarã si pasionat de gãtit. Editura clujeanã s-a înfiintat în luna iunie cu scopul de a aduce în prim-plan arta culinarã, printr-un repertoriu variat de retete. Primele 20 de volume traduse din limba englezã acoperã bucãtãriile traditionale europene, dar si pe cele din China sau Japonia.

 

Volumele sunt usor de citit datoritã formatului, iar cãrtile pot fi usor introduse într-un buzunar. “Ideea de bazã este de a face cunoscutã publicului nostru bucãtãria traditionalã specificã altor popoare, de a încerca alte gusturi, alte arome, de a extinde putin orizontul culinar cu cel international, relativ putin cunoscut de noi la ora actualã”, spune Raluca Mocanu, editorul Urban Lifestyle. Editura a fost lansatã în cadrul Campionatului International de Gãtit în Aer Liber, editia Mamaia 2008. Aici au fost prezentate primele sase titluri din prima colectie: retete din bucãtãria chinezã, arabã, greacã, mexicanã, evreiascã, mexicanã.

 

La editia Cluj-Napoca, colectia s-a mãrit cu încã patru titluri: retete din bucãtãria turcã, thailandezã, spaniolã si argentinianã. Prima colectie este gânditã ca o usã cãtre lumi. Dincolo de arome si condimente, aceasta cuprinde în paginile sale preparate specifice bucãtãriei internationale, traditionale, care pot fi preparate si în propria bucãtãrie.

 

Aparitiile editoriale, precum si alte noutãti si concursuri sunt mediatizate pe site-ul editurii. “Ideea ne-a venit în lipsa altor proiecte similare pe piata clujeanã si nu numai. Totusi, în România mai sunt astfel de edituri, mai ales în capitalã. Investitia intialã a fost de 20.000 de euro, bani care au fost investiti deja în drepturile de autor, editare, tipar si lansãrile din cadrul Campionatului International de Gãtit în Aer Liber, de la Mamaia si Cluj-Napoca”, spune Mocanu.

 

Editura pregãteste o serie de alte lansãri. “în continuare, editura va propune colectii de bucãtãrie româneascã, precum si o colectie de cãrti cu retete pe modelul american Daily, numitã «365», unde vom putea prezenta publicului retete diversificate, astfel încât acesta sã poatã mânca în fiecare zi altceva. încercãm sã educãm gusturile românilor si sã facem imposibilã întrebarea: «Oare ce mai gãtim azi?»”, afirmã Mocanu. Aceasta este ajutatã de încã trei colegi. “în tarã nu mai existã nici un proiect editorial de profil de o asemenea anvergurã. Am fãcut mai multe studii de piatã”, sustine Mocanu.

Comenteaza