S-a stins din viață Melania Ursu, una dintre cele mai premiate actrițe ale Teatrului Național din Cluj

S-a stins din viață Melania Ursu, una dintre cele mai premiate actrițe ale Teatrului Național din Cluj
Cunoscuta actriță a Teatrului Național din Cluj-Napoca, Melania Ursu, s-a stins din viață luni, 11 ianuarie, la vârsta de 75 de ani, din cauza unor probleme de sănătate, potrivit apropiaților.

Melania Ursu era angajată a Teatrului Național Cluj din 1979. Pentru ilustra sa carieră a primit nenumărate premii, cel mai recent fiind premiul Uniter acordat pentru întreaga activitate (2012). De asemenea, în 2002 i-a fost conferit Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

Melania Ursu s-a născut la Sibiu și a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale Bucureşti, promoţia 1961. În perioada 1968-1970 a fost profesor de actorie la Liceul de Coregrafie Cluj, apoi în 1976-1978 a fost profesor asociat la catedra de arta actorului - Institutul de teatru Târgu-Mureș. A continuat în perioada 1988-1991 ca profesor asociat la cursurile de actorie, mișcare scenică, machiaj, secția canto la Academia de Muzică G. Dima.

A mai lucrat la Teatrul Național Târgu-Mureș, între 1977 și 1979, iar din 1979 este angajată a Teatrului Național Cluj. La Cluj a jucat în piese precum „Dansul morții", „Bolnavul închipuit", „Gaițele", „Un caz clinic", „Hamlet", „O noapte furtunoasă", „Logodnicele aterizează la Paris" sau „Hecuba".

Printre premiile câștigate de Melania Ursu se numără Premiul revistei Flacăra, pentru „căldura cu care a dat viaţă unor personaje de neuitat", 1985, Premiul I de interpretare pentru rolul Alexandra din "Travesti", de Aurel Baranga 1987, Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din "Cerul înstelat deasupra noastră", de Ecaterina Oproiu la Festivalul Naţional de Teatru „Cîntarea României" 1985 și Premiul de interpretare feminină pentru rolul din "Pasărea Shakespeare", de D. R. Popescu, la Festivalul de artă teatrală, Iaşi ed. I, 1975. De asemenea, a primit Ordinul „Meritul cultural" clasa IV, 1969 și Medalia „Meritul cultural" clasa I, 1967.

Comenteaza