Scriitori clujeni “internauţi”

Scriitori clujeni “internauţi”
Câţiva literaţi clujeni au spart mitul artistului fără abilităţi tehnice şi au creat bloguri sau site-uri în spaţiul virtual.

în conştiinţa publică, artistul este văzut ca o persoană contemplativă, fără simţ practic şi pricepere tehnică, pentru care computerul este un mister, iar internetul, un hău tenebros. Totuşi, o mică “documentare” în domeniu demonstrează că lucrurile nu stau chiar aşa.

 

Plasticienii stau cel mai bine la capitolul “virtual”, cei mai mulţi dintre ei având site-uri pe internet, prin care îşi prezintă creaţiile lumii întregi. Chiar şi scriitorii, în general renumiţi drept “conservatori”, şi-au construit identitate “internetică”, unii cu succes notabil. Clujenii nu fac excepţie.

 

Ruxandra Cesereanu a fost printre primii scriitori clujeni cu blog personal. Cunoscuta autoare are, de altfel, două bloguri, unul dedicat confe-

siunilor şi creaţiei literare, mesmeeacuttita.wordpress.com, celălalt cercetărilor de istoria comunismului şi eseurilor culturale, ruxandracesereanu.wordpress.com. Primul datează de la jumătatea lui 2007, al doilea din ianuarie 2008.

 

Fanii şi prietenii Ruxandrei Cesereanu rezonează, în funcţie de preferinţe, fie la “aproape-poemele” unui blog, fie la analizele acute şi obiective de pe celălalt. Pe pagina ce poartă numele scriitoarei, printre textele relativ recente se află unul despre Nicolae Ceauşescu, dar şi unul despre criză, însă nu numai despre cea economică.

 

Blogul cu cea mai spectaculoasă dezvoltare publică este cel al lui Vasile Gogea, vasilegogea.wordpress.com. Scriitorul şi-a creat pagina în aprilie 2010, iar prima sa postare, un mic poem despre primăvară, cu melci şi albine, a avut 25 de comentarii. Gogea a continuat extrem de substanţial, cu evocări ale unor autori din generaţia ’80, din care face şi el parte, sau texte mai vechi, din diversele sale volume, dar şi cu comentarii analitice, impecabil argumentate şi cu tentă polemică la diverse subiecte publice, între care “cazul Marino”.

 

Blogul lui Vasile Gogea are o tentă interactivă pronunţată, printre “comentatori” aflându-se personalităţi culturale din România, ca şi cititori simpli. în rubrica “About” a paginii sale, scriitorul îşi prezintă tumultuoasa biografie de disident anticomunist, care l-a purtat prin diverse locuri şi în diverse ipostaze profesionale. Argumentul blogului său: “Acum (Vasile Gogea - n. red.), doar este. Şi, de aceea, vă vorbeşte. Puteţi să îl ascultaţi sau nu. Dar nu puteţi să-l faceţi să tacă! Puteţi, însă, să-l convingeţi să vă asculte”.

 

Şi alţii au blog

 

Printre scriitorii clujeni “deţinători” de bloguri sau pagini web se mai numără prozatorul şi eseistul Ovidiu Pecican, eseistul şi traducătorul Laszlo Alexandru, criticul literar Mihaela Ursa.


însemnările lor merg de la note intime la texte de teorie literară, “promo”-uri de cărţi sau reacţii la dezbateri culturale publice. Clujenii sunt încă nişte “codaşi” la acest capitol, spre deosebire de scriitorii bucureşteni sau ieşeni, mai “vioi” în spaţiul virtual. E-adevărat că nu toată lumea îşi face blog cu numele personal, surprizele fiind de aceea posibile oricând.

 

Blogul Ruxandrei Cesereanu e un “transfer” al literaturii în mediul internetic.

Comenteaza