Scriitorul clujean Vasile Gogea, “în război” cu Mircea Cărtărescu

Scriitorul clujean Vasile Gogea, “în război” cu Mircea Cărtărescu
“De ce mă înjuri, frate Cărtărescu?”, se întreabă scriitorul clujean Vasile Gogea (foto stânga) într-un text postat ieri pe blogul său, http://vasilegogea.wordpress.com.
http://vasilegogea.wordpress.com.
"> Gogea face trimitere la editorialul lui Mircea Cărtărescu (foto dreapta) din Evenimentul zilei, tot de ieri, în care acesta deplânge “visul spulberat” al lui Traian Băsescu, “al unui stat cu instituţii funcţionale şi respectate, al unei vieţi politice şi economice salubre, al unei justiţii capabile să ţină corupţia sub control, al unui popor care se desparte de trecutul său, condamnând comunismul şi poliţia politică”.

Sub aparenţa unei analize a situaţiei de azi a României, editorialistul încearcă să găsească nişte vinovaţi, absolvindu-l pe preşedinte. “Apele democraţiei româneşti” s-au despărţit odată cu ruperea Alianţei D.A., când gruparea Patriciu-Tăriceanu “a consfinţit imixtiunea intereselor economice dubioase în politic”, consideră el. “Personal, înclin să cred că deciziile luate de Băsescu de-a lungul anilor au fost corecte într-o lume incorectă şi că vinovaţi de criza de azi sunt mogulii. Cu toate acestea, nu-l absolv nici pe preşedintele actual de o parte din vină, cum cred că nici el însuşi nu se absolvă. Despărţirea de Tăriceanu a fost precipitată şi necugetată îndeajuns. Ulterior, o anume rigiditate a preşedintelui (altfel lăudabilă) a dus la singurătatea sa pe eşichierul politic”, conchide Mircea Cărtărescu, după ce-şi începuse editorialul cu “Am văzut, miercuri seară, la televizor un preşedinte Băsescu obosit, dezamăgit, nervos”.

După opinia lui Vasile Gogea, demonstraţia scriitorului bucureştean “nu spune, de fapt, nimic. Ascunde. Folosind o «cumpănă» ruptă, scoate dintr-o fântână otrăvită doar nămolul unor sofisme debile. Coşmarul unei ţări întregi este prezentat ca «visul» trădat al «obositului»! Cavalerul Apocalipsei nu are la dispoziţie decât o «ţară de mâna a doua», dar această ţară l-a votat de trei ori, crezând în promisiunile lui!”.

Gogea continuă, acuzându-l pe Cărtărescu de minciună. “Ne minte atunci când, printr-un fals exerciţiu de memorie, încearcă să răspundă la întrebarea, legitimă altfel: «Unde a fost greşeala?». Şi ne jigneşte. Ne înjură, practic, pentru că n-am fost la înălţimea «visului» preşedintelui”. “Nici măcar într-o ţară bolnavă nu poţi avea dreptate împotriva tuturor”. Se lamentează poetul, dar uită că într-o ţară bolnavă nu trebuie să ai dreptate, ci «medicamente»!”, punctează acut Vasile Gogea.

“Am adunat un «transatlantic» de dezamăgiri şi deziluzii în cei mai buni patruzeci de ani ai vieţii mele, împărţiţi egal în două «epoci». Niciodată nu m-am «supărat» pe ţară”, accentuează Vasile Gogea. Scriitorul clujean, cunoscut disident anticomunist înainte de ’89, şi-a deschis blogul acum câteva luni, transformându-l într-o tribună de promovare a literaturii române contemporane, dar şi de comentariu al subiectelor stringente ale zilei.


 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza