Scriitorul Horia Bădescu va deveni cetățean de onoare al Clujului

Scriitorul Horia Bădescu va deveni cetățean de onoare al Clujului

Primăria și Editura Școala Ardeleană vor organiza luni, la Centrul Casino, de la ora 13:00, un eveniment special dedicat scriitorului Horia Bădescu, la împlinirea vârstei de 77 de ani.

Cu acest prilej va avea loc acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Cluj-Napoca scriitorului Horia Bădescu de către primarul Emil Boc, laudatio fiind susținut de Irina Petraş.

De asemenea, se va derula o dublă lansare de carte: „Căderea din Rai" și „Poduri și vămi", în ciclul seriei de autor Horia Bădescu. Aceasta va fi prezentată de Constantin Cubleșan, Mircea Muthu și Vasile G. Dâncu. Cele două momente din Parcul Central vor fi urmate de o sesiune de autografe.

“Tărâmului care mă trimisese în lume şi care acum făcea parte din mine îi parcurgeam hotarele reale şi imaginare cu sentimentul cu care trăieşti amurgul primei iubiri. De care nu te vei lepăda niciodată şi pe care o vei duce în tine până la capătul zilelor. Urma să-mi iau zborul, să iau viaţa în piept, să învăţ să mă descurc de unul singur.

Porţile Raiului meu se închideau încet, însă nicicând pe deplin. Nimeni nu mă alunga din tărâmul pe care, de fapt, n-avem să-l părăsesc vreodată. Plecam de bunăvoie, urmând străvechi legi ale vieţii, pe un drum care nu era altul decât acela al eternei reîntoarceri în lumina nepieritoare a locului peste care plânsese cândva Dumnezeu”, nota Horia Bădescu.

Născut în localitatea Aref pe Argeș, acesta este poet, prozator şi eseist, doctor în litere, jurnalist şi diplomat, laureat al mai multor premii. A scris peste 30 de volume de poezie, eseuri şi romane, publicate în România, Franţa, Belgia, Bulgaria, Macedonia, Spania, Vietnam.

Este membru fondator al grupării Echinox şi al Societăţii Culturale şi Festivalului Internaţional Lucian Blaga, fiind comandor al Ordinului Meritul Cultural şi cavaler al Ordinului naţional francez Les Palmes Academiques.

Printre ultimele sale apariţii se numără “E toamnă nebun de frumoasă la Cluj”, “O noapte cât o mie de nopţi“, “Cărţile vieţuirii”, “Dacă Orfeu”, “Decameronice”, “Doar din pământul patriei, “Joia patimilor”, “Căderea din Rai”, “Poduri și vămi”.

Comenteaza