Se caută proiecte pentru Someș Delivery 2019: REutilizare, REciclare, REducere

Se caută proiecte pentru Someș Delivery 2019: REutilizare, REciclare, REducere

Someș Delivery se mută pe cele două maluri învecinate Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu și va avea loc pe parcursul lunilor mai-septembrie 2019. 

Weekendul Someș Delivery se va desfășura între 13-14 iulie 2019 și include inaugurarea amenajărilor temporare, activități pe apă și alte momente în spiritul temei. Tronsonul ales pentru ediţia din acest an este o zonă cu un potențial de utilizare pentru plimbare, relaxare, chiar baie în râu și cu o accesibilitate foarte slab dezvoltată în prezent pentru locuitorii cartierului Grigorescu. Tot aici, din păcate, e locul în care cele mai multe dintre gunoaie intră în Someș. Pentru acest tronson, organizatorii festivalului lansează și un apel de proiecte: 

"Ne propunem ca în fiecare an să încurajăm participarea locuitorilor la transformarea râului din oraș, dar mai mult ca oricând, ne propunem să acționăm cu mai multă responsabilitate față de mediu și față de riverani. Căutăm idei de utilizare a malurilor Someșului, happening-uri, instalații artistice, amenajări temporare, evenimente comunitare etc. care pot îmbunătăți relația oamenilor cu râul din oraș", transmit organizatorii festivalului. 

VEZI ȘI Someș Delivery se mută la poarta Clujului, zona unde intră cele mai multe gunoaie în apă / Propunerile arhitecților pentru plimbare și relaxare

Cine poate participa

Participarea este deschisă oricui, sunt acceptate lucrări propuse de autori individuali sau în echipă. Înscrie o idee de animare a Someșului și a spațiului verde din vecinătatea lui, până în 14 iunie 2019, iar noi te ajutăm să o implementezi în cadrul Someș Delivery.

De ce zona Grigorescu

Acest loc e considerat punctul de intrare a Someșului în oraș, aici s-au concentrat eforturile administrației locale de curățare a râului prin instalarea unei bariere anti-deșeuri. Așa că e un moment și un loc numai bun să ne întrebăm ce e de făcut ca să avem un Someș mai curat, dar și dacă discuția noastră locală despre Someș nu are implicații mult mai mari, la scara întregului bazin al Someșului și chiar la scară largă, căci problema poluării apelor e una globală.

Temele ediției de anul acesta

● MEDIU

Ediția aceasta e mai mult ca oricând despre cei trei RE: reutilizare, reciclare, reducere. Dacă vrem un Someș mai curat, un Someș mai verde, trebuie să devenim noi înșine mai responsabili față de mediu. Pentru a reduce impactul asupra mediului, încurajăm inițiativele care ar putea aborda consumul responsabil, risipa de mâncare, efectul plasticului asupra viețuitoarelor din ape, conștientizarea problemelor de mediu etc. În cazul inițiativelor care propun construcții încurajăm subiecte precum folosirea de materiale reciclate, idei inovative de refolosire a plasticului, utilizarea materiale găsite la Oser, a materialelor de construcție abandonate, a lemn refolosit sau proiecte care reduc resursele folosite, fără a neglija efectele.Căutăm inițiative care își pun problema responsabilității sociale și de mediu.

● COMUNITATE

În zona Ștrandului Sun, malul Someșului e foarte diferit de restul orașului. E o escapadă din oraș, iar din cercetările noastre de până acum pare că aici oamenii sunt mai interesați ca oriunde de soarta râului din oraș: plantează pe mal din proprie inițiativă, și-au construit scări de acces la apă ca o formă de urbanism do-it-yourself chiar înainte să existe termenul acesta, se interesează de inițiativele din spațiu public și folosesc malul Someșului ca loc de plimbare și relaxare, deși nu e amenajat prea prietenos cu pietonii.

● SPAȚIU

Zona Ștrandului Sun se află la intrarea râului Someș în oraș. Malul dinspre cartierul Grigorescu este folosit ca alee de promenadă și ca spațiu de relaxare de către locuitorii cartierului, asta deși locul nu e generos în mobilier și amenajări urbane. Malul dinspre Sun a fost amenajat odată cu Ștrandul, cu gradene spre apă care astăzi sunt destul de degradate. În ultimii ani au existat inițiative pentru deschiderea incintei Ștrandului ca parc public pe perioada din an în care piscinele exterioare nu funcționează. E una din posibilele teme de pus în discuție în această ediție Someș Delivery. O altă problemă a zonei e că cele două maluri nu sunt conectate prin traversări pietonale. Cu toate aceste observații, zona aceasta de Someș reprezintă un locul cu mare potențial care ar putea fi activat cu intervenții punctuale minime. Credem că e un loc unde pot fi testate alte moduri de folosire a malurilor: plajă urbană, baie publică, acces la apă, ponton, bac, tiroliană sau platformă de observare. Propunerile de amenajări trebuie să atingă una din temele celor 3xRE: să reducă consumul de materiale și resurse, să reutilizeze materiale sau să includă o formă de reciclare.

●EVENIMENT

Evenimentele propuse pot fi din arii foarte diverse. Ele  ar trebui să fie în concordanță cu tema ediției și să fie organizate cu responsabilitate și respect față de locuitorii din zonă. Sunt binevenite orice propuneri de conștientizare ecologică, de responsabilizare sau care ating tema importanța apei și a naturii în oraș.

"Ne-am propus la rândul nostru să realizăm intervenții în spațiu, iar pentru a evita suprapunerile de amenajări și pentru a le evidenția ca posibile locuri de desfășurare a evenimentelor, puteți afla care sunt acestea pe site: Un exemplu de instalație realizată de Someș Delivery este Pavilionul Someș Delivery – structura modulară folosită și în edițiile anterioare va fi reasamblată, într-o nouă configurație, oferind un spațiu umbrit în vecinătatea apei, loc de relaxare și socializare pe malul râului", completeză organizatorii evenimentului. Toate proiectele și instalațiile organizate de Someș Delivery pe site: http://somesdelivery.ro/editii/sd-2019/regulament/

Premii

Premiile reprezintă sumele de bani destinate implementării proiectelor câștigătoare. Numărul de proiecte pe care le vom selecta și sumele alocate fiecăruia nu sunt fixe. Am stabilit însă niște limite superioare: 5000 lei atât pentru proiectele care presupun construcții, instalații sau amenajări cât și pentru evenimente. Proiectele colaborative, care includ atât o parte de construcție/amenajare cât și una de animare, pot cumula premii.

Juriu:

Șerban Țigănaș, arhitect

Adriana Măgerușan, arhitect

Marius Moga, arhitect

Cristina Bodnărescu, manager cultural

Mihai Mateiu, scriitor

Ovidiu Câmpean, director Primăria Cluj-Napoca

Proiectele pot fi înscrie până în 14 iunie 2019, prin intermediul formularului: https://sd-concurs-2019.web.app/

 

 

 

Comenteaza