Se redeschide cel mai vechi cinema din România? Noiembrie aduce un program încărcat la Arta din Cluj

Se redeschide cel mai vechi cinema din România? Noiembrie aduce un program încărcat la Arta din Cluj

Pe 30 octombrie 2019 s-au împlinit 106 ani de la inaugurarea cinematografului Arta din Cluj-Napoca. Cu această ocazie, în luna noiembrie, are loc un program de tip preview, oferind mostre din viitorul program al cinematografului.

Pe parcursul lunii noiembrie, vor avea loc proiecții de filme noi și programe curatoriate, precum și o serie de evenimente speciale. Serile de vineri și sâmbătă vor fi dedicate premierelor lunii noiembrie, precum și unei selecții de pelicule premiate proaspăt lansate în cinematografele românești.

Family Time: program de filme pentru publicul tânăr

Sâmbătă, 2 noiembrie, inaugurăm Family Time, programul dedicat copiilor și familiilor, cu un eveniment special: o selecție de scurtmetraje de animație din competiția Festivalului Internațional de Primele Animații Primanima. Animațiile pentru copii din cadrul festivalului, ajuns anul acesta la a 8-a ediție, pot fi vizionate în mai multe orașe din Ungaria, România și Germania. Cluj-Napoca devine pentru al patrulea an consecutiv locația regională a festivalului.

Pentru ediția locală Primanima de la Cinema ARTA, am pregătit două calupuri de scurtmetraje de animație fără dialoguri, cu o durată totală de 70 de minute: de la ora 10:30 animații pentru copii între 4-7 ani, iar de la ora 12:30 animații pentru copii între 8-12 ani. Continuăm seria dedicată publicului tânăr Family Time cu un cățeluș năzdrăvan și îndrăgitul personaj Vilkó. Sâmbătă 9 noiembrie, de la ora 11:00, cei mici, dar și cei mari au șansa să vizioneze cel mai recent film de animație realizat de Anca Damian, Călătoria fantastică a Maronei, iar pe 16 noiembrie, tinerii cinefili se vor întâlni, de la ora 11:00, cu animația ungurească Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren.

Art in Cinema

Totodată în noiembrie inițiem seria curatoriată Art in Cinema cu proiecții de filme de ficțiune și documentare recente care prezintă viața și opera unor artiști, serie pe care ne propunem să o dezvoltăm în viitor prin organizarea unor evenimente conexe. În cadrul seriei Art in Cinema din noiembrie, în zilele de duminică, publicul clujean va avea ocazia să vadă patru filme care îi aduc în prim plan pe Marina Abramović, Agnès Varda, Vincent Van Gogh și Alexander McQueen.

Serile de film UrbanEye

Festivalul de Film UrbanEye din București, ajuns anul acesta la a 6-a ediție, vine la Cinema ARTA în luna noiembrie, prin Serile de film UrbanEye organizate cu ocazia Bienalei de Arhitectură Transilvania. Cinefilii și arhitecții au ocazia să vizioneze trei documentare speciale despre legăturile fascinante dintre locuire, mediu și resurse locale pe 13, 14 și 19 noiembrie.

PROGRAM

2.11, ora 10:30 - Primanima World Festival of First Animations [Family Time]  

2.11, ora 12:30 - Primanima World Festival of First Animations [Family Time] 

2.11, ora 19:00 - Nuestro tiempo, r: Carlos Reygadas

3.11, ora 19:00 - The Space in Between: Marina Abramović and Brazil, r: Marco Del Fiol [Art in Cinema]

  8.11, ora 19:00 - Parasite, r: Bong Joon Ho

9.11, ora 11:00 - Călătoria fantastică a Maronei, r: Anca Damian [Family Time]  

9.11, ora 19:00 - El reino, r: Rodrigo Sorogoyen

10.11, ora 19:00 - Visages, villages, r: JR, Agnès Varda [Art in Cinema]

13.11, ora 19:00 - Anthropocene: The Human Epoch, r: Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky, Nicholas de Pencie [Seară de film UrbanEye @BATRA]

14.11, ora 19:00 - The Human Shelter, r: Boris Benjamin Bertram [Seară de film UrbanEye @BATRA]

15.11, ora 21:00 - God Exists, Her Name is Petrunija, r: Teona Strugar Mitevska

16.11, ora 11:00 - Lengemesék 2 - Tél a Nádtengeren, r: Zsolt Pálfi [Family Time] 

16.11, ora 19:00 - Dolor y Gloria, r: Pedro Almodóvar

17.11, ora 19:00 - Loving Vincent, r: Dorota Kobiela, Hugh Welchman [Art in Cinema]

19.11, ora 19:00 - Do More With Less, r: Mario Novas, Katerina Kliwadenko [Seară de film UrbanEye @BATRA]

22.11, ora 19:00 - Arta în autobuz [Centrul Cultural Clujean]

23.11, ora 19:00 - L'homme fidèle, r: Louis Garrel

24.11, ora 19:00 - McQueen, r: Ian Bonhôte, Peter Ettedgui [Art in Cinema]

29.11, ora 19:00 - Zavera, r: Andrei Gruzsniczki

Arta din Cluj-Napoca, cel mai vechi cinematograf din țară

Amintim că Arta a fost închis în 2011, după plecarea operatorului RADEF RomâniaFilm. A mai funcţionat doar pe perioada Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi a găzduit câteva conferinţe în cadrul Zilelor Arhitecturii. De menţionat este faptul că, după ce clădirea a fost retrocedată, noii proprietari - Andrei și Monica Sebestyen - au declarat că își doresc să mențină statutul sălii de cinema.

În anii ce au urmat, Monica Sebestyen a participat la numeroase cursuri internaționale pe tema gestiunii sălilor destinate filmului, descoperind că majoritatea cinematografelor de artă din Europa se confruntă cu aceleași probeleme ca și Arta. După finalizarea cursurilor, a înființat Asociația Arta în Dialog, prin intermediul căreia a început să strângă fonduri pentru salvarea şi redeschiderea spaţiului de cultură.

La începutul lui 2016 s-a înscris cu proiectul "Reactivarea cinematografului Arta din Cluj-Napoca" - ce își propunea transformarea sa într-un loc activ, un catalizator pentru comunitate, funcționând nu doar ca loc de proiecție a filmelor de artă, ci ca spațiu cultural semnificativ pentru întregul oraș, în care filmele și activitățile culturale devin evenimente sociale în sine - la "Urbaniada", concurs naţional ce premiază soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții în spațiul urban. Proiectul s-a numărat printre câştigătorii competiţiei.

Palatul Sebestyen

Clădirea în care se află fostul Cinema Arta - Palatul Sebestyen - a fost construită în 1913 de către David Sebestyen, un important antreprenor al oraşului. Inaugurarea cinematografului, în toamna aceluiaşi an, sub numele de Select, a coincis cu realizarea primului film clujean în regia legendarului Jenő Janovics, „Sárga Csiko" (Murgul șarg), o peliculă care s-a bucurat un succes internațional răsunător.

Până la sfârşitul celui de-al doilea război mondial a fost condus de Jenő şi Korda Sandor (cunoscut drept Sir Alexander Korda, personalitate marcantă pentru începuturile cinematografiei britanice). Chiar şi după naţionalizarea de către regimul comunist după 1948, cinematograful a continuat să funcționeze neîntrerupt până în urmă cu cinci ani.

După un îndelung proces, Palatul Sebestyen a fost parțial retrocedat, în 12 martie 2010, urmașilor lui David Sebestyen, eveniment care a declanșat în mod inconștient evenimentele care au dus la închiderea pe termen nedeterminat a Cinema Arta. Aceștia au putut intra în posesia imobilelor abia după un an.

Etichete
Comenteaza