Secerat şi petrecere cu iz maramureşean în Parcul Etnografic FOTO / VIDEO

Secerat şi petrecere cu iz maramureşean în Parcul Etnografic FOTO / VIDEO
Clujenii prezenţi astăzi în parcul etnografic din Cluj au asistat la o "lecţie" de secerat specific Maramureşului. La final moroşanii au încins o mini-petreceră, cu muzică şi dans specifice zonei.

Pătlăguţa şi Dumitru Hodor, din Maramureş, le-au arătat stăzi vizitatorilor Parcului Etnografic din Hoia modul cum se seceră grâul în zona care provin.

"La noi se seceră în august, când se coace grâul, atunci se coace holda, când se coace se încârligă spicele, aşa ştim că e coaptă. Se seceră, se mai taie şi cu coasa şi strângem şi după coasă, dar mai mult secerăm, că nu se pradă grâul aşa ca după coasă", povesteşte Pătlăguţa Hodor, o maramureşancă de 68 de ani din Bârsana, căsătorită în comuna Strâmtura.

Seceratul paielor a început la Parcul Etnografic din Cluj în jurul orei 11, cu o rugăciune după cum se obişnuieşte în Maramureş şi nu numai. Participanţii au legat spicele în snopi, pe care i-au pus în clăiţe. În cadrul secerişului s-a şi "horit", iar după masă cei trei muzicanţi din Maramureş prezenţi au dat tonul muzicii inconfundabile specifice zonei, în foişorul din cadrul parcului, clujenii fiind invitaţi să intre în horă, atât la figurat cât şi la propriu.

Dacă la începutul secerişului a fost prezent un public destul de numeros, la "muzică şi dans" au participat destul de puţini clujeni. Totuşi, reprezentanţii Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în parteneriat cu Asociaţia Maramureşenilor din Cluj-Napoca vor încerca permanentizarea activităţilor cu specific maramureşan, printr-un workshop de dans specific zonei.

"Puţin ne-am <lungit> la partea de seceriş, iar după vreo oră-două oamenii au început să plece. Există ideea aceasta că faci o acţiune o zi întreagă, dar de fapt poate fi mai eficient să organizezi evenimentul un pic mai concentrat", a precizat Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în contextul în care evenimentul cu iz maramureşean de azi a fost programat în intervalul orar 11-19.

Comenteaza