Sfat de Oscar la Cluj: "Să încercăm să fim mai atenţi unii cu alţii, să avem grijă unii faţă de alţii"

Sfat de Oscar la Cluj:
Ţi-a plăcut? Mă întreabă un glas duios în timp ce genericul curge pe ecranul sălii de cinema.

Mă întorc după vorbe spre stânga scaunului meu, unul de plastic verde ca şi cele pe care le întâlneşti vara la terasele de cartier şi pe care l-am primit de la personalul cinematografului fiindcă proiecţia a fost sold out de zile bune. Am ales să-l alipesc ultimului rând de la parterul sălii, în colţul din dreapta.

Mă întorc, aşadar, şi mă întâmpină doi ochi mici ce sclipesc sălbatic în întuneric. "Joacă cu faţa. Ce încărcătură de sentimente", mai spune glasul care, acum că s-au aprins luminile, primeşte şi un chip. Unul rumen încadrat de barbă albă. Ochii-i sclipeau fiindcă îi erau umezi.

Îşi freacă mâinile şi îmi şopteşte la ureche în timp ce pe scenă este invitat să urce chiar unul dintre protagoniştii filmului: "Am venit din Floreşti şi nici nu aveam bilet. Sunt mândru că sunt clujean, indiferent de naţionalitate. Ieri era pe covorul roşu de la Hollywood, azi e aici în faţa noastră. Poate e o ocazie unică în viaţă".

E prea entuziasmat de locul şi momentul în care se află ca să se lase afectat de tenebroasa poveste pe care tocmai a vizionat-o. Dezaprobă întrebările tehnice din public. Vrea trăiri, poate picanterii din cetatea filmului. Îi rămâne în minte însă un fragment dintr-un răspuns dat de actor, un îndemn mai precis, pe care ţine să mi-l spună, la despărţire, în uşa cinematografului: "Să încercăm să fim mai atenţi unii cu alţii, să avem grijă unii faţă de alţii".

A fost domnul Sanyi, unul din sutele de persoane ce au asistat aseară la premiera filmului de Oscar "Fiul lui Saul/Son of Saul" la Cinema Victoria din Cluj-Napoca. Actorul de care pomeneam în pasajul de mai sus este Levente Molnar, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, personaj principal în primul lungmetraj al tănărului regizor ungur Laszlo Nemes, iar sfatul pe care l-am primit pe post de "La revedere!" este parte din răspunsul actorului formulat la întrebarea "Cum te-a schimbat acest film?", un film ce are ca subiect Holocaustul.

"În această profesie, care la bază este o meserie, nu poţi să funcţionezi 24 de ore, 7 zile pe săptămână, ca actor. Nu-mi doresc să înnebunesc. Când mă spăl pe dinţi îmi place să ştiu că sunt eu, omul care are nevoile lui personale.

Tot aşa şi cu aceste roluri şi aceste schimbări care intervin, încerc să nu mistific, mă schimbă, dar interesul meu, cu privire la întreaga istorie şi legat de acest subiect, nu a pornit datorită acestui film. Avem şi noi o istorie aici, care mă interesează, îmi place cât de cât să ştiu locul, oamenii, zona în care trăiesc. Dacă m-a schimbat această experienţă de muncă?

Nu am devenit Buda, sau să dau idei despre cum să îţi păstrezi zenul, dar în toată nebunia, în tot vârtejul ăsta al cotidianului în care trăim, trebuie să facem cumva posibile mai multe momente în care să fim atenţi unul la celălalt şi să avem grijă unul de celălalt. Şi dacă asta se poate traduce la un moment dat în faptul că m-am făcut 'cu o unghie' mai bun, atunci sper că da".

Actorul a ținut să puncteze că, dincolo de dramatismul subiectului, filmul este un produs artistic.

"Fiul lui Saul/Son of Saul" a câștigat un Oscar și un Glob de Aur, în 2016, pentru ''Cel mai bun film într-o limbă străină" și a primit marele premiu la Festivalul de la Cannes.

Acțiunea filmului "Son of Saul" - o ficțiune extrem de realistă salutată deja de critică și de marele public - se desfășoară pe parcursul a două zile într-un lagăr de exterminare nazist de la Auschwitz, în 1944. Saul Ausländer, interpretat de actorul newyorkez de origine maghiară Géza Röhrig, este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare ale lagărului de concentrare.

În timp ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și de a-l înmormânta cum se cuvine.

Laszlo Nemes a ales să-și filmeze eroul în planuri apropiate și să nu arăte decât ceea ce acesta vede cu ochii lui, fără să prezinte oroarea lagărului în ansamblul său. Până acum, filmele aveau această tendință de a arăta prea mult pentru a căuta cât mai multă emoție și dramă.

"Dar masacrele s-au făcut în tăcere", a spus realizatorul, o parte din familia acestuia fiind asasinată la Auschwitz. "Saul se află în centrul acestei fabrici a morții pe care nu o privește însă cu ochii unui deportat, el nu mai privește nici cadavrele. Ceea ce vede și ceea ce îi determină misiunea este să-l îngroape pe acest băiat, pe care îl crede fiul lui", a mărturisit regizorul, la Cannes.

"Pe tot parcursul filmului am urmărit de foarte aproape personajul principal și am creat un spațiu claustrofobic, limitând zona vizuală la care au acces spectatorii. Ne-am dorit să fim fideli istoriei, evenimentelor și locurilor în care s-au petrecut acele momente îngrozitoare, dar am lăsat suficient loc pentru imaginația celor care vor vedea filmul.

Cu toate că este o poveste extrem de dură, ea vorbește despre speranță: atunci când moralitatea pare să dispară, când nu mai există credință sau valori, un om găsește în interiorul său puterea mântuirii", a explicat Nemes.

Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.

Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său.

Printre filmele în care a jucat se numără "The Fixer" (regia Adrian Sitaru), "Chuck Norris vs Communism" (regia Ilinca Calugăreanu), "Ferry" (regia Daniel Nickson), "Fragment viu" (regia Bántó Csaba, Iszlai József), "Blutsbrüder teilen alles" (regia Wolfram Paulus), "Radio" (regia Pünkösti Laura), "Un alt Crăciun" (regia Tudor Giurgiu), "Morgen" (regia Marian Crişan), "Any Given Father" (regia Cristan Cîrcu), "Biliard" (regia Mészáros Péter) şi "Tetemrehívás" (regia Hatházi András).

"Fiul lui Saul/Son of Saul" poate fi urmărit la Cinema Victoria din Cluj-Napoca sâmbătă, 12 martie, de la orele 17:30 şi 22:30, duminică de la 17:30 şi 20:00, luni de la 20:00, marţi de la 20:00 şi 22:30, miercuri de la 17:30 şi 22:30, joi de la 20:00. Ungaria a mai câștigat un Oscar, în 1982, pentru filmul "Mephisto" al lui Istvan Szabo.

Comenteaza