Sindicatul Transilvania Art: Spectacolul „Don Giovanni” - 400.000 de lei, cheltuieli, doar 200 de bilete vândute pe reprezentaţie

Sindicatul Transilvania Art: Spectacolul „Don Giovanni” - 400.000 de lei, cheltuieli, doar 200 de bilete vândute pe reprezentaţie
Reprezentanţii Sindicatului Transilvania Art (STA) din Opera Naţională Română din Cluj (ONRC) reclamă din nou managementul defectuos al directorului Rareş Trifan.

Cheltuirea unei sume de 4 miliarde de lei vechi (400.000 de lei noi) pentru spectacolul „Don Giovanni" şi vânzarea slabă a spectacolului respectiv sunt două dintre aspectele semnalate de reprezentanţii sindicatului amintit.

„Într-o perioadă de recesiune economică, dir.gen. Rareș Trifan cheltuie miliarde de lei pentru montarea unui spectacol. Astfel, la spectacolul de Don Giovanni regizat de Tompa Gabor în 2010, s-au cheltuit 4 miliarde de lei (lei vechi, adică 400.000 de lei noi, n.red.). Spectacolul de Don Giovanni s-a vândut foarte slab (aprox. 200 bilete/spectacol), semn al „marelui succes", se precizează într-un comunicat de presă transmis de sindicatul Transilvania Art.

Sindicaliştii reclamă faptul că şi pentru spectacolul „Tosca" au fost cheltuiţi 300.000 de lei, în 2009, dar spectacolul a avut până acum doar trei reprezentaţii.

Conducerea Transilvania Art trece în revistă şi faptul că primul spectacol al stagiunii, „Orfeu în infern" a fost suspendat, la fel cum s-a întâmplat şi cu cea de-a doua reprezentaţie a spectacolului „Don Giovanni", programată ieri seară.

Suspendarea spectacolelor vine şi pe fondul reducerii în permanenţă a numărului de posturi de solişti vocali (în situaţia în care pentru un rol principal este distribuit un singur interpret, în caz de boală spectacolul se suspendă), se precizează în comunciatul STA. Astfel, în 2010 au fost suspendate spectacolele Tosca, Trubadurul şi Traviata, iar anul acesta au fost suspendate deja „Orfeu în infern" şi „Don Giovanni", arată reprezentanţii sindicatului.

De precizat că majoritatea aspectelor semnalate în comunicatul STA au mai fost făcute publice şi anul trecut.

Acum câteva zile reprezentanţii STA au transmis alte două comunciate de presă în care au precizat că reiau protestele vizavi de modul de management al directorului Rareş Trifan. Sindicaliştii au reclamat şi faptul că acesta nu ar fi remediat problemele semnalate de sindicalişti la întâlnirea desfăşurată anul trecut la sediul Ministerului Culturii. Conducerea STA a cerut din nou demisia directorului Operei clujene.

Conducerea ONRC a trimis la rândul ei, vineri, un comunicat de presă, în care enumeră rezolvarea aspectelor semnalate de sindicalişti la sediul Ministerului. Directorul Operei clujene, Rareş Trifan, a precizat că reluarea protestelor sindicale reprezintă o ambiţie personală a preşedintelui STA, Dan Gâdea.

 

Comenteaza