Foto Someș Delivery 2019. Umbrar în zona Ștrandului Sun

Someș Delivery 2019. Umbrar în zona Ștrandului Sun

Ediţia din 2019 a festivalului Someș Delivery va avea loc în zona Ștrandului Sun, în amonte de podul din Grigorescu. Deși data evenimentului nu a fost încă anunțată, organizatorii au dezvăluit principala instalație a ediției din acest an. 

"Acum ceva timp am lansat cel mai recent Workshop design & build, cu o misiune demnă de lunile în care Someșul e mai îmbietor și căutăm răcoarea. Astfel i-am spus „Umbrar” și scopul lui e să concepem și construim un loc de întâlnire pe lângă râu, un spațiu umbrit pentru oamenii care sunt în trecere pe malul apei și au prea puține locuri în care să se oprească și să interacționeze.

În edițiile anterioare ale evenimentului am proiectat și construit o succesiune de intervenții temporare din lemn, la scară mică, cu scopuri multiple: accesibilitate, apropierea de apă, promenadă şi recreere (2018) și un ponton pe Someș lângă Sala Sporturilor (2017). După cum știți, Someș Delivery se mută în fiecare an pe alt segment de râu, iar anul acesta se desfășoară în zona Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu. Am ales zona pentru că e locul pe unde Someșul intră în Cluj, așadar îi identificăm problemele și îl împrietenim cu riveranii direct de la sursă.

La faza de design a atelierului din acest an s-a urmărit construirea unei instalații destinate membrilor comunității din proximitate asigurând accesul prin amenajări caracteristice și claritate în traseu. Totodată, ea trebuia să răspundă la întrebările: Pentru cine? Cum ajung? Cum facem vizibil? Cum relaționează oamenii cu instalația noastră? Care va fi relația cu apa, cu blocul, cu locul? Ce pericole există?", explică organizatorii Someș Delivery.

Spațiul va avea rolul de a favoriza interacțiunile sociale și să creeze apetit pentru calitatea spațiului public, urmărind un efort minim, din care să rezulte un impact maxim. După faza de proiectare, pavilionul (la care au contribuit 3 echipe) va arăta cam așa:

Someș Delivery 2019. Umbrar în zona Ștrandului Sun

Urmează realizarea instalației, în a doua jumătate a lunii mai 2019. Mai multe detalii AICI!

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.

Comenteaza