"Son of Saul", cu Levente Molnar, la Festivalul de Film din Toronto

Producţia italiană "Youth", de Paolo Sorentino, cu Mădălina Ghenea în distribuţie, şi filmul maghiar "Son of Saul", de László Nemes, în care joacă şi actorul clujean Levente Molnar, se numără printre peliculele care vor fi prezentate publicului la cea de-a 40-a ediţie a Festivalului de la Toronto.

Pelicula "Saul Fia/ Son of Saul", debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes, o coproducţie Ungaria-Franţa, a primit marele premiu al juriului la gala celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes. Filmul este centrat pe două zile din viaţa lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forţat să lucreze pentru nazişti în camerele de gazare de la Auschwitz.

Filmul "Youth/ La Giovinezza", aflat anul acesta în competiţie pentru premiul Palme d'Or, la Festivalul de la Cannes, unde a avut şi premiera mondială, a fost recompensat cu trofeul pentru cea mai bună imagine la gala premiilor Globi d'Oro, decernate de Asociaţia presei străine din Italia.

În deschiderea evenimentului de la Toronto va fi proiectat în premieră mondială lungmetrajul "Demolition", regizat de cineastul canadian Jean-Marc Vallée, cu Jake Gyllenhaal şi Naomi Watts în rolurile principale. Filmul prezintă viaţa unui investitor bancar de succes după moartea soţiei sale şi este cea mai recentă creaţie a lui Vallée, regizorul şi scenaristul peliculei "Dallas Buyers Club".

Printre celelalte pelicule care vor avea premierele mondiale la Toronto se află "The Martian", de Ridley Scott, cu Matt Damon în rolul principal, şi "The Program", de Stephen Frears, cu Ben Foster şi Dustin Hoffman, ce prezintă ascensiunea şi decăderea celebrului ciclist american Lance Armstrong.

Tot aici va fi prezent şi celebrul regizor de filme documentare Michael Moore, recompensat cu Oscar, care revine pe marile ecrane după o pauză de peste cinci ani, cu pelicula "Where to Invade Next".

Un alt film aşteptat cu mare interes de cinefilii nord-americani este "Freeheld", de Peter Sollett, cu Julianne Moore şi Ellen Page. Inspirat dintr-un caz real, lungmetrajul spune povestea unui cuplu de lesbiene care luptă în justiţie pentru drepturile sale, după ce una dintre cele două femei este diagnosticată cu cancer şi doreşte să îşi doneze averea partenerei sale de viaţă.

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de la Toronto se va desfăşura în perioada 10 - 20 septembrie, când mai bine de 350 de pelicule selectate în program vor fi proiectate în peste 25 de săli de cinema.

Comenteaza