Spectacol dedicat lui Dinică la Cluj

Spectacol dedicat lui Dinică la Cluj
Florin Piersic a rezervat un loc în sală pentru Gheorghe Dinică la reprezentaţia “Străini în noapte” de ieri-seară de la Cluj, pe care maestrul ar fi dorit să o revadă.

 Actori şi regizori clujeni şi-au manifestat compasiunea, dar şi aprecierea pe care o aveau faţă de actorul Gheorghe Dinică, decedat marţi. Unii au fost şocaţi de vestea morţii, în timp ce alţii îşi aduc aminte de întâmplări amuzante petrecute alături de acesta. Jucând aseară, pe scena Casei de Cultură a Studenţilor (CCS), alături de Emilia Popescu, în spectacolul “Străini în noapte”, Florin Piersic i-a păstrat lui Dinică, simbolic, un scaun în sală.

 

“Gheorghe Dinică a venit la premiera piesei “Străini în noapte” alături de Marin Moraru, invitaţi de Radu Beligan (regizorul piesei, n.red.), iar după spectacol a venit la mine şi mi-a zis: “Ţărane, am avut senzaţia că nu joci un rol, ci tu eşti ăla din spectacol! Vreau să te întreb, cum ai putut memora atât text? Apoi a rostit o replică pe care nu am cum să o uit: “Mi-a plăcut spectacolul, când o să am ocazia, vreau să îl mai văd o dată”. Un scaun din sala CCS îi este dedicat astă-seară (ieri seară, n.red.) lui Gheorghe Dinică, care e în stele, dar poate că o să se coboare şi va fi şi el în sală”, a spus Florin Piersic, care a jucat ieri în memoria maestrului Dinică.

 

Un alt actor clujean apropiat de Gheorghe Dinică este Dorel Vişan. “Am vorbit cât am putut despre el”, a spus, cu regret, Vişan, care se află pentru zece zile în Dubai, şi nu va ajunge la înmormântarea maestrului. Directorul artistic al Teatrului Naţional “Lucian Blaga” (TNLB) din Cluj, Mihai Măniuţiu, a primit cu surprindere vestea morţii lui Gheorghe Dinică: “Am fost foarte şocat când am aflat vestea, pentru că avea o vitalitate foarte mare şi dădea impresia că poate depăşi orice moment dificil. Am colaborat cu el, la spectacolul “O noapte furtunoasă”, cu Marin Moraru. Era un tip permanent pozitiv, îţi dădea siguranţa că spectacolul nu are cum să iasă rău”, spune Măniuţiu.

 

Dacă vestea morţii lui Gheorghe Dinică a stârnit o tristeţe generală în breasla actoricească şi în rândul publicului, unii au avut puterea să depene şi amintiri amuzante legate de personalitatea marelui actor.

 

 “îmi amintesc cum am fost zece zile la filmări în Maroc alături de Gigi Dinică pentru filmul Cuibul Salamandrelor. El era Salamandra, iar eu, unul din colaboratorii lui. într-una din zile am văzut un panou imens, cât un bloc, în care era înfăţişată o cămilă şi un arab şi scria “52 de zile până la Timbuktu”. Erau turişti care veneau din Franţa să facă acest drum, de 52 de zile cu cămila prin deşert, însă Dinică mi-a zis: “Ţărane”, ce-ar fi să mergem noi la pas prin deşert? O bucată de drum te sui tu în spatele meu, apoi, eu. Dar ştii ce mi-e teamă, că în oazele astea nu o să găsim un vin bun, fie roşu, sau alb!”, rememorează Florin Piersic.

 

Premiat la TIFF

 

Prestaţia de excepţie a marelui actor Gheorghe Dinică a fost reflectată inclusiv în presa americană, care a punctat prestaţia lui, în 2006, în filmul “Tinereţe fără tinereţe”, regizat de Francis Ford Coppola. Maestrul Dinică a primit în acelaşi an, la Cluj premiul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) pentru întreaga activitate. Dinică este unanim considerat drept unul dintre cei mai valoroşi actori români, atât de teatru, cât şi de film.

 

Comenteaza