Spectacol-premieră pentru copii la Opera Maghiară

Spectacol-premieră pentru copii la Opera Maghiară
De Moş Niculae, Opera Maghiară din Cluj îi aşteaptă pe copii cu un spectacol de operă cu prinţi, zâne şi vrăjitoare

Spectacolul are la bază basmul popular maghiar cu acelaşi titlu „Prinţul Árgyélus", în care prinţul se îndrăgosteşte de frumoasa zână Ilona, ajunsă captivă în regatul vrăjitoarei Mortadella. Opera creată de Compozitorul Péter Tóth, de libretiştii András Schlanger şi Róbert Bognár, precum şi de autorul poeziilor, Szabolcs Várady, invită copiii de vârstă preşcolară şi şcolară să ia parte la interpretarea basmului ca spectacol de operă.

"Cred că există o mare lipsă de opere pentru copii și, din această cauză, este foarte greu să găsești titluri pentru copii. Cred că este foarte important să ne gândim la publicul de mâine. Din această cauză această operă este foarte binevenită, pentru că cei mici sunt spectatorii noștri de mâine. Primul meu eveniment de neuitat care mi-a rămas în minte a fost spectacolul în care am jucat când aveam 11 ani și cred că și copiilor din ziua de azi trebuie să le dăm această șansă", a declarat, într-o conferință de presă, dirijorul Zsolt Jankó.

Dacă în basmul original Frumoasa Ilona este un personaj pasiv care aşteaptă să fie salvată de prinţ, în spectacolul regizat de Istvan Albu, ea iese din atitudinea pasivă şi îşi asumă un rol activ în învingerea vrăjitoarei rele. Noémi Fulop, referentul Operei Maghiare din Cluj, spune că "această modificare este în concordanță cu schimbarea rolului femeii în societate. Fetițele de azi vor deveni adulți care iau decizii independente, sunt libere să-și construiască viața așa cum își doresc și înfruntă greutățile alături de persoana iubită". Dincolo de rolul educativ al spectacolului, punerea în scenă oferă copiilor muzică, dans, acţiune, umor şi magie.

Sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 17,00, va avea loc premiera spectacolului, în prezența compozitorului. Spectacolul poate fi văzut şi în Ajunul Crăciunului, când intrarea copiilor va fi liberă. Spectacolul va fi tradus și în limba română, printr-o titrare plasată deasupra scenei.

 

Comenteaza