Stelian Tănase își lansează cartea despre Regele Mihai la Cluj

Stelian Tănase își lansează cartea despre Regele Mihai la Cluj

La Muzeul de Artă Cluj-Napoca va avea loc miercuri, de la ora 18:00, primul eveniment din cadrul turneului de promovare a titlului "Conversații cu Regele Mihai", de Stelian Tănase, apărut în colecția "Corint istorie. Autori români" a Grupului Editorial Corint. Ediția a fost îngrijită de Elena Vijulie.

La eveniment vor participa Stelian Tănase (scriitor), Elena Vijulie (jurnalist), Ovidiu Pecican (scriitor), Lucian Nastasă Kovacs (director Muzeul de Artă Cluj-Napoca) și Ana Antonescu (director editorial Editura Corint). Proiectul este sprijinit de Banca Transilvania.

"Dorim ca prin acest turneu național de promovare să aducem în discuție aspect mai puțin știute despre viaţa Regelui Mihai, copilăria, adolescența, anii în care a domnit, abdicarea, viața în exil, întoarcerea acasă şi, implicit, viaţa României din vremea sa. De aceea, turneul va include mai multe orașe din țară, unde vor fi organizate lansări și sesiuni de autografe cu domnul Stelian Tănase" au menționat reprezentanți editurii.

Apărut pentru a marca un an de la dispariția Regelui Mihai, cartea este rezultatul transcrierii fidele a înregistrărilor audio și video realizate de Tănase cu acesta de-a lungul mai multor zile, în 2005. Dialogul este completat cu fotografii inedite și documente din Arhiva Casei Regale și de la Arhivele Naționale ale României.

Tragedia Regelui Mihai desenează pe fundalul unei întregi epoci un om de o extraordinară forţă morală. Dincolo de istorie şi în pofida ei, Regele Mihai este un model. Prin curaj, tragere de inimă și credinţă. Un om care a cunoscut gloria şi sărăcia, viaţa într-o familie mare şi singurătatea absolută.

Modest, răbdător, de o majestate naturală. Serios, dar cu un ascuţit simţ al umorului. Rugat să schiţeze chipul României de azi, mărturiseşte că la întoarcere aproape că nu şi-a recunoscut ţara. Românii au îndurat vremuri cumplite, iar urmele erau teribile.

„Trebuie să învăţăm să ne îndreptăm, să ne curăţăm în suflet şi la cap! Eu tot revin că cine este sus, conducătorii şi Biserica, ar trebui să insufle sensul acestei schimbări radicale. Eu cred că românul simplu ar învăţa destul de repede dacă ar simți că e ceva şi pentru el în asta. Aşa s-ar putea să ne integrăm mult mai bine. Cel puţin, mă rog lui Dumnezeu să fie aşa”, spunea Regele Mihai.

Stelian Tănase este un scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor, realizator de televiziune și analist politic. Acesta a publicat cărțile de ficțiune "Luxul melancoliei" (1982), "Corpuri de iluminat" (1990) și "Playback" (1995), ambele interzise de cenzură în comunism) "Maestro" (2008), "Dracul şi Mumia" (2010), "Moartea unui dansator de tango" (2011), "Skepsis" (2012), "Nocturnă cu vampir opus 1" (2017) și "Partida de vânătoare" (2018).

Printre cărțile sale de nonficțiune se numără "Revoluţia ca eşec" (1996), "Sfidarea memoriei. Convorbiri cu Alexandru Paleologu" (1996), "Anatomia mistificării" (1997), "LA vs. NY" (1998), "Istoria căderii regimurilor comuniste. Miracolul Revoluţiei" (2009), "Elite şi societate. România sub guvernarea Gheorghe Gheorghiu-Dej" (1998), "Cristian Racovski. Dosar secret" (2000), "Acasă se vorbeşte în şoaptă" (2002), "Clienţii lu’ Tanti Varvara. Istorii clandestine" (2005), "Cioran şi Securitatea (2010)".

Comenteaza