Stelian Tănase la TIFF

Stelian Tănase la TIFF
Docu-drama “Fuga din rai”, regizată de scriitorul şi jurnalistul Stelian Tănase a fost prezentată vineri în faţa unei săli arhipline la cinema Victoria în cadrul TIFF 2011.

Filmul reprezintă o reconstituire excelentă, pasionantă a două dintre situaţiile extreme din România comunistă, două tentative de evadare din lagărul socialist, prin Iugoslavia către Statele Unite şi Austria. Documentarul este emoţionant pentru că insistă asupra celor două poveşti adevărate, una încheiată cu arestarea protagoniştilor, alta încununată de succes, închegând şi mărturiile filmate de cei care au întreprins evadările.

Peste mărturiile acestora sunt rulate colaje cu documente de urmărire informativă aparţinând Securităţii, poze de arhivă, filmări de arhivă şi scene reconstituite de echipa regizorului Stelian Tănase. Primul episod al docu-dramei ne prezintă tentative de evadare prin intermediul unei nunţi de faţadă, iar al doilea este povestea celor 20 de români care emigrează la bordul unui avion pentru ierbicidat, care reuşeşte să traverseze România şi Ungaria până în Austria fără a fi depistat de radarele comuniste. După film, la Palatul Banffy Stelian Tănase şi-a lansat ultimul roman, "Moartea unui dansator de tango", apărut la editura Curtea Veche.

 

 

Comenteaza