„Superman” de la Seminarul Teologic FOTO

„Superman” de la Seminarul Teologic FOTO
Fiul unui artist clujean, în vârstă de 15 ani, elev la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj, a vernisat astăzi o expoziţie de autoportrete care-l prezintă în pielea a diferite personaje, de la Superman şi Mickey Mouse, la Rafael, Mozart, I.L. Caragiale, Mihai Eminescu, sau mitropolitul Bartolomeu.

„Miza acestui proiect a fost cumva dincolo de pictură, mai exact aceea de a identifica modele morale şi spirituale din lumea pe care el o gustă şi o parcurgeâ", a explicat artistul vizual Andor Komives, tatălui tânărului Emanuel Lorand Komives, care a realizat mai multe lucrări plastice, în cadrul unei expoziţii cu titlul „Atuportrete în fascinaţia Personajului".

Expoziţia a fost vernisată astăzi la librăria Diverta Universităţii, în prezenţa profesorului universitar Ovidiu Pecicac, unul dintre vorbitori, a părinţilor tânărului şi a câtorva zeci de invitaţi.

Elev la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în lucrările expuse Emanuel s-a prezentat pe el însuşi în pielea a diferite personaje din mediul cultural, artistic sau religios pe care le-a admirat. Apar astfel lucrări de la „me as Mikey Mouse", „as Harry Poter", „as Superman", „eu ca şi Mozart", „ca şi I.L. Caragiale", „ca şi Albrecht Durer", „ca şi Rafael", „ca şi Jules Verne", "ca şi tatăl meu", „ca şi părintele Arsenie Boca", „ca şi mitropolitul Bartolomeu", etc.

Tânărul a participat până acum la mai multe expoziţii colective, unele în cadrul cărora expune alături de tatăl şi de bunicul său, la Satu-Mare, Galaţi, Aiud, Iaşi, dar şi în Slovenia. Evenimentul de azi a reprezentat prima sa expoziţie personală. El are şi câteva distincţii la diferite concursuri artistice la care a participat între 2008-2011, cea mai recentă la secţiunea artistică din cadrul concursului "Copilul în familie" - organizat de Patriarhia Ortodoxă Română.

„Proiectul a demarat în 2098 şi am ţinut cont de interesele mele, am fost atras de aceste personaje care m-au fascinat şi încă mă fascinează. La 11 ani am fost atras de personaje din cărţi şi filme, apoi de unele din muzică, gen Mozrat, artă - Albrecht Durer, Rafael, literatură - I.L. Caragiale, Mihai Eminescu, Anrei Pleşu, care ştiam că a scris o carte <Despre îngeri>, temă care m-a interesat şi pe mine. Nu este vorba de autoportrete în sensul clasic al cuvântului, ci de portrete ale mele oglindite pe portretul celui pe care l-am admirat", a precizat Emanuel Lorand Komives.

 

 

 

 

Comenteaza