Tânărul designer clujean Lucian Broscăţean impresionează Viena GALERIE FOTO

Tânărul designer clujean Lucian Broscăţean impresionează Viena GALERIE FOTO
Proaspăt întors de la MQ Vienna Fashion Week unde a prezentat colecţia de primăvară/vară 2015 intitulată „Displaced Shapes” realizată în colaborare cu marele designer român Irina Schrotter, Lucian Broscăţean ne-a împărtăşit în exclusivitate impresiile la cald despre experienţa intensă de la Viena.

La doar 28 de ani, designerul clujean a avut onorarea să creeze pentru Irina Schrotter o colecţie total diferită faţă de ceea ce realizează în mod normal, pentru propriul brand.

"E a doua participare la MQ Vienna Fashion Week și ne-a făcut mare plăcere să prezentăm alături de designeri internaționali în cadrul unui eveniment atât de bine organizat. Viena e un oraș superb, iar locația de vis a cortului oficial al Fashion Week-ului e între Museum Quartier și Kunsthistoriches Museum. Toată echipa care lucrează la acest fashion week e impecabilă. Colaborarea cu Irina Schrotter este o onoare pentru mine. Faptul că lucrez alaturi de un om extraordinar și împreună cu o echipă atât de bună - mă motivează. E o experiență din care simt că învâț foarte mult", a spus Broscăţean.

Acul şi foarfeca au prins puteri magice în mâinile croitorilor din atelierul Schrotter datorită ideilor lui Broscăţean, rezultatul fiind o colecţie fresh şi modernă, ce se axează pe investigarea noilor ipostaze ale feminităţii la început de secol XXI.

"Este o colecție la care am avut colaborări frumoase: designul imprimeurilor digitale a fost realizat de Carmen Cherecheș, accesoriile au purtat semnătura Carmen Cherecheș și Diana Flore, pantofii au fost concepuți de Mihaela Glăvan, iar Cristina Micu, Simina Cheteleș și Raul Tișa au făcut partea de coafură. Întregul show a fost coordonat, ca de fiecare dată la Irina Schrotter, de către Ovidiu Buta. Feedback-ul pe care l-am primit a fost unul bun și mă bucur că mulți mi-au semnalat faptul că noua direcție a liniei li se pare fresh & modernă. Continuarea unor astfel de demersuri creative este posibilă tocmai datorită feedback-ului din partea presei și din partea clienților care cumpără respectivele haine", a spus tânărul designer.

Stilul colecţiilor personale ale lui Broscăţean este unul dark, conceptual, versatil, cu piese hibrid, în timp ce stilul colecțiilor pe care le realizează pentru Irina Schrotter este elegant, modern, minimalist şi sofisticat.

"Colaborarea cu Irina Schrotter a început în 2011. Prima colecție pe care am prezentat-o împreună, pe podiumul de la Mercedes-Benz Berlin Fashion Week, a fost în iulie 2012. Irina mi-a propus această colaborare. Eu aveam o linie conceptuală, deconstruită, pe care o prezentasem deja de trei ori consecutiv în cadrul show-ului Romanian Designers la Mercedes-Benz Berlin Fashion Week, foarte diferită de eleganța rochiilor brandului Irina Schrotter. Din primul moment în care mi-a propus colaborarea a fost sigură că pot să mă desfășor creativ și pe o estetică total diferită de cea a brandului meu. Toată colaborarea e, în fiecare sezon, o provocarea prin care încerc să mă reinventez, să abordez creația vestimentară din noi perspective. E o provocare pe cât de dificilă pe atât de frumoasă".

Muncă timp de 6 luni, pentru 15 minute de show

Lunile întregi de muncă în atelier, printre maşini de cusut, patternuri, materiale şi agitaţie, sunt răsplătite odată ce Lucian îşi vede creaţiile îmbrăcate de modelele ce defilează graţios pe scenă.

"Sunt foarte atent la fiecare detaliu înainte ca modelul să intre pe podium. Acela e momentul meu preferat - când aranjez pentru ultima oară hainele, când mă asigur că toate elementele sunt la locul lor. E un moment special urmat de defilare. De multe ori mă gândesc la munca intensă de șase luni, alături de echipă, care are ca rezultat un show de 15-17 minute. Responsabilitatea este foarte mare și tocmai de aceea totul trebuie gândit în așa fel încât să putem trasmite în acele câteva minute - tot ce am conceput și realizat în ultimele șase luni", povesteşte designerul clujean.

Dacă mulţi designeri se inspiră din alte colecţii, de la alţi designeri, Lucian se inspiră tocmai din lucruri care nu au nicio legătură cu moda, ci din lucruri care îl fac să vadă lumea altfel: repere culturale, lecturi, arhitecturi deconstruite, teatrul postmodern, diferite problematici ale artei contemporane. Toate îi deschid imaginaţia şi reuşesc să îl propulseze cu o treaptă mai sus, cu fiecare proiect.

"Lucrez atât de mult și de intens încât nu prea am timp să meditez la astfel de aspecte. Nu credeam că o să se întâmple atât de repede, însă de mult îmi doream să ajung să prezint și pe podiumuri internaționale. Cred că cel mai important e să îmi fac job-ul bine - totul se construiește în jurul unei munci constante și consistente. Experiența în cadrul evenimentelor naționale și internaționale m-a ajutat enorm să evoluez din toate punctele de vedere și la cei 28 de ani simt că am învățat multe lucruri și vreau în continuare să lucrez la fel de intens", spune Broscăţean.

Absolvent al Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, Lucian a dat dovadă de un talent aparte încă din studenţie, iar profesorul universitar Elena Basso Stănescu a fost un adevărat model pentru el. Acum el la rândul lui este modelul a mii de studenţi cărora a ajuns să le predea, în cadrul aceleiaşi universităţi.

"Când conducerea UAD și profesorii din cadrul Specializării Modă-Design Vestimentar mi-au propus să rămân cadru didactic, am fost onorat și entuziasmat de noul job. Lucrul cu studenții, alături de prof.univ.dr. Elena Basso Stănescu, este fascinant și plin de responsabilități. Ador să predau și singurul barometru al acestei meserii e feedback-ul studenților și absolvenților pe care încercăm să îi ajutăm cât putem astfel încât să reușească să își găsească locul în industria modei. De multe ori ritmul e foarte intens, cerințele și exigențele sunt mari - dar ei știu că e pentru binele lor și rezultatele sunt o dovadă a acestui fapt. În cadrul Galei UAD Fashion Design jurnaliști și reprezentați ai industriei modei marchează primul contact al studenților cu mediile profesioniste. Mă motivează faptul că unii studenți sunt sau au fost în internship-uri la branduri internaționale: Andreea Castrase la Ann Demeulemeester, Ancuța Sarca la Meadham Kirchhoff, Anca Belbe la Iris van Herpen, sau Diana Chiș care va pleca la Marios Schwab și Ela Ancuța la Erdem. În fiecare an studenții câștigă concursuri naționale sau internaționale", a spus designerul mândru de studenţii UAD.

Cu atâtea proiecte interesante şi responsabilităţi, lui Lucian nu îi mai rămâne foarte mult timp de relaxare.

"În ultimii ani s-au suprapus o serie de proiecte: job-ul la UAD, lucrul pentru brand-ul propriu, pentru Irina Schrotter, studiul ca doctorand în Arte Vizuale plus alte proiecte în modă. Pentru a putea da randament se impune foarte multă disciplină, rigurozitate și un bun timing. Altfel e imposibil. Foarte puținul timp liber pe care îl am îl petrec cu prietenii mei dragi și mă relaxez".

Designerul este foarte ataşat de Cluj pe care din punct de vedere vestimentar îl vede din ce în ce mai bun.

"De multe ori văd clujeni atât de bine îmbrăcați, cu gust, rafinați. Mă inspiră Clujul, ador acest oraș!".

Lucian Broscăţean a debutat în 2008 cu colecţia "Nomadic Symptoms", ce a fost prezentată la Romanian Fashion Week, la Gala UAD şi în Italia la "Romania - un mondo da scoprire". În 2009 a participat cu colecţia "Sky Mirror" la evenimentul at "Soirees de la Mode" din Bucureşti, iar în 2010 şi-a prezentat colecţia "Isolated Dislocation", la Romanian Fashion Week Iaşi. "Enclosed Garden" - fashion show-ul prezentat la "Romanian Designers" ce a avut loc la Mercedes Benz Berlin Fashion Week a marcat debutul lui la nivel internaţional.

A primit numeroase premii, printre care "Premiul pentru tineri designeri" la concursul "Levintza presents", "Gobul de cristal pentru cel mai bun debut în modă în 2008", oferit de revista Beau Monde, "Wendy&Jim and YKK Awards" la MOMA în San Francisco şi multe altele.

 

Comenteaza